Дафни Шелдрик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
д-р дейм Дафни Шелдрик
Родена 4 юни 1934 г.(1934-06-04)
Професия природозащитник, писател
Жанр автобиография
Съпруг Дейвид Шелдрик (?-1977)
Деца Анджела и Джесика
Уебсайт Страница в IMDb

бележки
  • кенийски „Орден на горящото копие“ (2001)
    дейм командор на Ордена на Британската империя (2006)
    "доктор хонорис кауза", Университет на Глазгоу

Д-р дейм Дафни Шелдрик (на английски: Daphne Sheldrick) е британка, родена и израснала в Кения. Посветила е целия си живот в грижи и опазване на африканската природа. Вече повече от 30 години се грижи за осиротели животни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дафни Шелдрик е британка, чието семейство се премества да живее в Кения още в началото на ХХ век. Дафни е родена и израснала на африканска земя и още от малка се влюбва в природата около нея.

Омъжвала се е два пъти, като вторият ѝ съпруг, Дейвид Шелдрик е бил легендарният управител на национален парк Източен Цаво в Кения. След неговата смърт през 1977 г. Дафни заедно с голямата си дъщеря Джилв основават Тръста за диви животни "Дейвид Шелдрек" в негова чест. Днес начело на тръста стои малката дъщеря на Дафни, Анджела.

Дафни Шелдрик придобива международна известност благодарение на работата си с осиротели слонове, носорози, зебри и други животни. Основава сиропиталище за диви животни в национален парк Найроби, където постоянно пристигат малки животни сираци. Дафни живее там и до днес.

През 2001 г. Дафни Шелдрик е удостоена с кенийския „Орден на горящото копие“, през 2002 г. получава наградата на Би Би Си „За заслуги“, а през 2006 г. става дейм командор на Ордена на Британската империя. Това е първото рицарско звание в Кения от 1963 г., когато страната получава независимост. Удостоена е през 2000 г. със званието "доктор хонорис кауза" по ветеринарна медицина и хирургия от университета на Глазгоу.

През 2012 г. на английски език е публикувана автобиографията на Дажни Шелдрик със заглавие An African Love Story: Love, Life, and Elephants. Книгата и преведена и на български под заглавие Любовта ми Африка: Любов, живот и слонове (Вакон, 2013).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]