Дейвид Бениоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дейвид Фридман
Дейвид Фридман, 2016 г.
Дейвид Фридман, 2016 г.
ПсевдонимДейвид Бениоф
Роден25 септември 1970 г. (53 г.)
Професияписател, сценарист, телевизионен продуцент
Националност САЩ
Активен период2002 -
Жанртрилър, фентъзи, хорър

Повлиян от
СъпругаАманда Пийт (2006 – )
Деца3
Уебсайт
Дейвид Фридман в Общомедия

Дейвид Фридман (на английски: David Benioff) е американски сценарист, телевизионен продуцент и писател на произведения в жанра трилър и фентъзи, съавтор и шоурънър на популярния сериал „Игра на тронове“. Пише под псевдонима Дейвид Бениоф (на английски: David Friedman).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Дейвид Фридман е роден на 25 септември 1970 г. в Ню Йорк, САЩ, в еврейско семейство с корени в Румъния, Австрия, Полша и Русия. Израства в Манхатън. Учи в училище Колегиейт и колеж „Дартмут“. След дипломирането си работи на временни места, вкл. охрана на нощно заведение в Сан Франциско. Две години е преподавател по английски език в Бруклинско училище, като е бил и треньор по борба. През 1995 г. решава да преследва академична кариера и отива в Тринити Колидж – Дъблин, където посещава едногодишна програма за изучаване на ирландска литера тура. Там пише дисертация за Самюъл Бекет, но се отказва от защитата ѝ. После работи като радиодиджей в Мус, Уайоминг, за една година и едновременно се опитва да пише. За да се усъвършенства посещава програма по творческо писане в Калифорнийския университет и получава магистърска степен по специалността през 1999 г. Две години работи по първия си ръкопис. Ползва моминското име на майка си – Бениоф, за да се отличава от други писатели с име Дейвид Фридман.

Първият му роман „The 25th Hour“ (25-ият час) е издаден през 2000 г. През 2002 г. е екранизиран по негов сценарий в едноименния филм с участието на Едуард Нортън, Бари Пейпър и Филип Сиймур Хофман.

През 2005 г. е издаден сборникът му с разкази „When the Nines Roll Over“, а през 2008 г. романът му „Градът на крадците“.

Сценариите му включват „Троя“ (2004), режисиран от Волфганг Петерсен, и „Остани“ (2005) и „Ловецът на хвърчила“ (2007), режисирани от Марк Форстър, „Х-Мен началото: Върколак“, режисиран от Гавин Худ, и др.

Става много известен като сценарист и изпълнителен продуцент на сериала „Игра на тронове“, адаптация на романа „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин.

През 2006 г. се жени за актрисата Аманда Пийт. Имат 3 деца.

Дейвид Фридман живее със семейството си в Манхатън и Бевърли Хилс.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The 25th Hour (2000)
  • City of Thieves (2008)
    Градът на крадците, изд.: ИК „Изток-Запад“, София (2014), прев. Богдан Русев

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • When the Nines Roll Over (2004)

Екранизации и сценарии[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]