Дейвид Брюстер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дейвид Брюстер

Сър Дейвид Брюстер (на английски: Sir David Brewster), роден на 11 декември 1781 г., починал на 10 февруари 1868 г. е шотландски физик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Брюстер първоначално завършва теология в Единбург, след което обаче следва естествени и правни науки. Работи като фармацевт, доктор по право и адвокат. По-късно става професор по физика в Университета на Сейнт Андрюс. През 1860 г. става вицепрезидент, а от 1864 до 1868 г. е президент на „Royal Society of Edinburgh“, представляваща Шотландската национална академия на науките.

Първите му изследвания се отнасят за поляризацията на светлината и двойното пречупване на лъчите. Специализира се в изучаването на оптическите явления, преди всичко спектралните и поляризационните. Изследва абсорбцията, интерференцията и флуоресценцията на светлината. През 1816 г. открива (или преоткрива) калейдоскопа, за което получава патент в Англия през 1817 г. и написва книга за него.[1] Друго негово откритие е стереоскопа, който както и калейдоскопа става любима играчка.

На негово име е наречен минерала брюстерит.[2]

Ъгъл на Брюстер[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация на поляризацията на отразената светлина, падаща на границата между две оптически среди под ъгъл на Брюстер.

Ъгъл на Брюстер (на английски: Brewster's angle) в оптиката е открит от Брюстер през 1815 г. - това е ъгълът, при който падащ лъч светлина с определена поляризация преминава изцяло през прозрачен диелектрик без отражение. Когато под същия ъгъл пада неполяризиран лъч светлина, отразеният от повърхността лъч е напълно поляризиран.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. users.physik.tu-muenchen.de
  2. Brewsterite-Ba: Mineral information, data and localities. // www.mindat.org. Посетен на 6 април 2021.