Демократическа алтернатива

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Демократическа алтернатива
Ръководител Васил Тупурковски
Основана 21 март 1998 г.;
преди 21 години
 (1998-03-21)
Идеология Центризъм

Демократическа алтернатива (на македонска литературна норма: Демократска алтернатива, ДА, Demokratska Alternativa) е центристка политическа партия в Северна Македония. Основана e на 21 март 1998 от Васил Тупурковски, харизматичния член на Председателството на Бивша Югославия.

Преди парламентарните избори през 1998 година, ДА сключва предизборна коалиция с ВМРО-ДПМНЕ и заедно побеждават на изборите и сформират правителство, в което взема участие и Демократическата партия на албанците. По време на управлението, ДА взема решение да признае Тайван като суверена държава и да осъществи дипломатически отношения с непризната Република Китай. В замяна на международното признаване, Тайван се задължава да инвестира в македонската икономика, с което ДА цели да изкара страната от икономическата криза, но замислените инвестиции така и не биват осъществени.

На парламентарни избори през 2002 година ДА спечели само 1,4% от гласовете и не успя да събере нужните гласове, за да излъчи свои депутати в Събранието.

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Македония“         Портал „Македония