Ден на Европа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Огромен европейски флаг, опънат в Страсбург по случай честванията на празника през 2009 г.

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Има два отделни посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз (ЕС).[1] Вторият е познат също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман.[2]

Денят на Съвета на Европа отразява неговото основаване през 1949 г., докато Денят на Европейския съюз отпразнува деня, в който е било предложено създаването на предшественика на ЕС – Европейската общност за въглища и стомана – през 1950 г. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съветът на Европа е основан на 5 май 1949 г. и по тази причина той избира този ден за свой празник, като определя деня за почивен през 1964 г. През 1985 г. Европейските общности, които по-късно се превръщат в Европейски съюз, възприемат европейските символи на Съвета на Европа, като знамето на Европа и Деня на Европа. Въпреки това, лидерите на Общността решават да празнуват своя Ден на Европа на 9 май, в памет на Декларацията на Шуман. В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Европейският парламент официално определя 9 май като почивен ден през октомври 2008 г.[3]

Честване[редактиране | редактиране на кода]

Снимка от празненствата в Киев, Украйна, през 2012 г.

9 май се чества в различни форми в повечето държави - членки на ЕС и кандидат-членки на ЕС, като Турция.[4] Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция.[5] Знамето, като друг символ, има важна роля в честванията. Въпреки че 9 май е по-популярен, тъй като се чества в ЕС, 5 май също все още се празнува от някои европейци, поради факта, че Съвета на Европа има важна роля при защитата на човешките права, парламентарната демокрация, и законността. За разлика от това, Декларацията на Шуман просто предлага обединяването на френските и западногерманските въглища и стомана.

От 2023 г. насам Украйна чества Деня на Европа на 9 май.[6]

Съвпадение[редактиране | редактиране на кода]

5 май съвпада с Деня на Освобождението в Дания и Нидерландия, когато германските войски, намиращи се там, и тези, в Северна Германия, се предават през 1945 г. 9 май съвпада с навечерието на нахлуването на Германия в Нидерландия, Белгия и Франция. Също така 9 май съвпада с Деня на победата, краят на Втората световна война в Европа, който се чества в бившия Съветски съюз и в Руската федерация. В Западна Европа денят на победата над фашизма се чества на 8 май. Причината за разликата в датата е разликата в часовото време – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа (ранните часове на 9 май по московско време).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aline Royer (2010) The Council of Europe (ISBN 978-92-871-6745-3). ((en))
  2. Does the EU have a „National“ Day? Архив на оригинала от 2009-05-04 в Wayback Machine., European Commission Delegation to Ukraine.((en))
  3. Kubosova, Lucia. No prolonged mandate for Barroso, MEPs warn // EU Observer, 9 октомври 2008. Посетен на 9 октомври 2008.((en))
  4. Lamming, R. (9 May 2008) Europe Day, but not in Britain Архив на оригинала от 2009-05-04 в Wayback Machine., Federal Union ((en))
  5. Celebration of Europe Day 9 May 2007 in Denmark Архив на оригинала от 2008-06-11 в Wayback Machine. Politeia.net((en))
  6. Туит на президента на Украйна Володимир Зеленски за Деня на Европа.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Europe Day в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​