Дерби на вечните врагове

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дерби на вечните врагове, известно още като Майката на всички битки (на гръцки Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, Μητέρα των μαχών), е името на дербитата в различни спортове (най-вече футбол, баскетбол, волейбол и водна топка) между отборите на Панатинайкос и Олимпиакос. Това дерби е едно от най-оспорваните в света и разделя не само Атина, но и цяла Гърция. Известно и с невероятната атмосфера на трибуните. Първият футболен мач между двата отбора е за Купата на Гърция на 13 ноември 1932 г. и завършва с победа на Олимпиакос с 1:6. Това е и най-голямата им победа. Най-голямата победа на Панатиайкос е с 4:0, също за купата.

История[редактиране | редактиране на кода]

В основата на ожесточеността на това дерби са заложени социалните различия между феновете на двата отбора. В древността Атина е била люлката на древногръцката цивилизация, докато Пирея е било главното пристанище в региона. След основаването на модерната гръцка държава Атина е обявена за столица, а Пирея става нейно пристанище, а по-късно, с разрастването на двата града, границите им се сливат. Като столица Атина е културен център и център на висшето общество, докато Пирея се развива като индустриален център. Затова в миналото голяма част от феновете на Панатинайкос, отбор от центъра на Атина, са били от аристокрацията, докато тези на Олимпиакос, отбора от Пирея, са били от работническата класа. В днешни дни това разделение вече не съществува.

Враждата между двата отбора идва и от факта, че Панатинайкос и Олимпиакос са едни от най-старите отбори в Гърция и са най-успешните. Олимпиакос има общо 63 по-важни трофея, докато Панатинайкос е спечелил едва 39 и това е обект на закачки между феновете.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Общо мачове 0Олимпиакос0 Равенства Панатинайкос
Суперлига Елада 99 34 40 25
Купа на Гърция 38 19 10 9
Купа на Лигата 2 0 2 0
Общо 139 53 52 34