Дерби на вечните врагове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дерби на вечните врагове, известно още като Майката на всички битки (на гръцки Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, Μητέρα των μαχών), е името на дербитата в различни спортове (най-вече футбол, баскетбол, волейбол и водна топка) между отборите на Панатинайкос и Олимпиакос. Това дерби е едно от най-оспорваните в света и разделя не само Атина, но и цяла Гърция. Известно и с невероятната атмосфера на трибуните. Първият футболен мач между двата отбора е за Купата на Гърция на 13 ноември 1932 г. и завършва с победа на Олимпиакос с 1:6. Това е и най-голямата им победа. Най-голямата победа на Панатиайкос е с 4:0, също за купата.

История[редактиране | редактиране на кода]

В основата на ожесточеността на това дерби са заложени социалните различия между феновете на двата отбора. В древността Атина е била люлката на древногръцката цивилизация, докато Пирея е било главното пристанище в региона. След основаването на модерната гръцка държава Атина е обявена за столица, а Пирея става нейно пристанище, а по-късно, с разрастването на двата града, границите им се сливат. Като столица Атина е културен център и център на висшето общество, докато Пирея се развива като индустриален център. Затова в миналото голяма част от феновете на Панатинайкос, отбор от центъра на Атина, са били от аристокрацията, докато тези на Олимпиакос, отбора от Пирея, са били от работническата класа. В днешни дни това разделение вече не съществува.

Враждата между двата отбора идва и от факта, че Панатинайкос и Олимпиакос са едни от най-старите отбори в Гърция и са най-успешните. Олимпиакос има общо 63 по-важни трофея, докато Панатинайкос е спечелил едва 39 и това е обект на закачки между феновете.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Общо мачове 0Олимпиакос0 Равенства Панатинайкос
Суперлига Елада 99 34 40 25
Купа на Гърция 38 19 10 9
Купа на Лигата 2 0 2 0
Общо 139 53 52 34