Десетдневна война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Десетдневна война
Югославски войни
Информация
Период 27 юни 1991 - 6 юли 1991
Място Словения
Резултат Словенска победа
Воюващи страни
Югославия Югославска народна армия Флаг на Словения Словения
Командири
Югославия Велико Кадиевич Словения Янез Янша
Сили
35 200 16 000 от териториална отбрана на Словения и 10 000 полицаи
Жертви и загуби
44 убити
146 ранени
4944 затворника (словенски оценки)
18 убити
182 ранени (официални жертви)
Десетдневна война в Общомедия

Десетдневната война (на словенски: Desetdnevna vojna), понякога наричана Словенска война за независимост (на словенски: Slovenska osamosvojitvena vojna), е кратък военен конфликт между словенската териториална отбрана и Югославската народна армия (ЮНА), дошъл от обявяването на независимост на Словения през 1991 г.

Конфликт[редактиране | редактиране на кода]

Карта на операциите на ЮНА в Десетдневната война

Словения обявява независимостта си на 25 юни 1991 г. заедно с Хърватия, която също я заявява на този ден. С това словенците се надяват да вземат предимство в очаквания конфликт. Словенското правителство очаква югославските военни да отговорят със сила в деня на обявяването на независимостта или малко след това. Чрез тайно изтегляне на датата на обявяване на независимост словенците объркват югославското правителство, което е поставило дата 26 юни, за да направи хода си.[1]

26 юни[редактиране | редактиране на кода]

На сутринта на 26 юни части от 13 корпус на ЮНА напускат казармите си в Риека, Хърватия и се насочват към словенската граница. Ходът им води до силна реакция сред местните словенци, които организират спонтанни барикади и демонстрации срещу действията на ЮНА.

27 юни[редактиране | редактиране на кода]

В ранните часове на 27 юни войските на ЮНА продължават хода си. Звено от 306 противовъздушен полк, базиран в Карловац, Хърватия преминава словенската граница при Метлика. Няколко часа по-късно колона от танкове и бронирани возила на 1 бронирана бригада на ЮНА напускат казармите си във Върхника, близо до словенската столица Любляна, насочвайки се към летище Бърник. Пристигат няколко часа по-късно и завземат контрол над сградите. На изток частите на ЮНА напускат Марибор, насочвайки се към близката граница, пресичайки Шентили и граничния град Дравоград. Югославски въздушни сили пускат пропагандни листовки върху няколко части на Словения със съобщение "Каним ви на мир и съдружие" и "Всяка съпротива ще бъде разбита".[2]

Словенската териториална защита също заема позиции около няколко казарми на ЮНА и ефективно ги обсажда, както и провежда няколко атаки срещу сили на ЮНА в Словения. При летище Бърник словенската териториална защита напада войските на ЮНА, също така и при Търцин се води тежка битка, в която загиват 4 войници от ЮНА и словенски войник, а остатъкът от частите са принудени да се предадат. Атаки също са проведени и върху танковата колона на ЮНА в Песница, Ормоц и Кошече. Танкова колона от 23 механизирана бригада, идваща от Вараждин, е блокирана при Ормоц близо до словенската граница и не успява да пробие словенските барикади.

В последващите дни словенската териториална защита провежда още атаки срещу ЮНА, като постепенно завзема всички предишни местоположения на частите на ЮНА. Между 4 и 6 юли е позволено на армията да се изтегли от Словения, а на 7 юли е подписано Брионското споразумение, с което приключва войната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Balkan Battlegrounds, p. 58 (Central Intelligence Agency, 2002
  2. Quoted in Balkan Battlegrounds, p. 59