Децимация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Децима́ция (на латински: decimatio, дума образувана от decimare и decem "десет") е форма на наказание, използвана от римляните с цел поддържане на дисциплината във войската. Представлява убиване на един от всеки десет войници от останалите девет. Прилагана е била от древни времена, макар и рядко. Такива случаи са описани от Плутарх, [1] за времето на Републиката, но в последния период на Римската империя, във връзка с либерализирането на възгледите, е била прилагана за отделна центурия или кохорта [2], когато през 18 г. новият командир Луций Апроний децимирал кохорта от легиона III Augusta в Нумидия).

Наказанието е било прилагано за изключително тежки простъпки, като загуба на бойно знаме, бунт или за дезертьорство, но и към отделни войници за изоставяне на поста, нарушаване на субординацията или четирикратно извършване на по-леки нарушения.

Освен това са се прилагали и:

  • Центезимация (от на латински: cent — „стотица“) — убиване на всеки стотен войник по жребий;
  • Вицезимация (от на латински: vicesimatio, от на латински: vicesim — „двадесет“) — приложена от Опилий Макрин – убиване на всеки двадесети по жребий.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Плутарх, "Успоредни животописи", Крас, X,
  2. Тацит, "Анали", III, 21