Джанго Райнхарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джанго Райнхарт
Django Reinhardt
френски джаз китарист

Роден
Починал
16 май 1953 г. (43 г.)
ПогребанСамоа сюр Сен, Франция
Музикална кариера
ПсевдонимDjango
Стилджаз, Цигански джаз,[1] бибоп, циганска музика
Инструментикитара, цигулка, банджо
Активност1928 – 1953
Участник вQuintette du Hot Club de France
Семейство

Уебсайтwww.djangostation.com
Джанго Райнхарт в Общомедия

Жан (Джанго) Райнхарт (на френски: Jean Baptiste „Django“ Reinhardt) е белгийскофренски джаз китарист и композитор от цигански произход.[2]

Признат е за един от най-значимите джаз музиканти, както в Европа, така и в Америка.[3] Сред най-известните му творби са „Minor Swing“, „Tears“, „Belleville“, „Djangology“ и „Nuages“. Считан е за един от най-великите китаристи на всички времена.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джанго е син на френски музикант, избягал от военна повинност в Белгия. Неговото дарование се проявява още в юношеските му години.

През 1928 г., когато неговата професионална кариера започва да добива реалност, при избухнал пожар той се осакатява. В течние на 2 години, докато се възстановява, той развива собствена техника на свирене, използваща основно показалеца и средния пръст от лявата ръка, тъй като другите му 2 пръста са тежко увредени.

Гробът на семейство Райнхарт в Самоа сюр Сен

Славата му се разраства в десетилетието преди Втората световна война, когато със Стефан Грапели свирят в квинтета на Hot Club de France. Това е студентска организация, промотираща джаза във Франция. Квинтетът включва контрабас, цигулка и 3 китари; Джанго и Грапели са солистите и негови неизменни членове. Quintette du Hot Club de France е описан от критика Том Джурек като „една от най-оригиналните групи в историята на записания джаз“.

Музикалните идеи на Джанго Райнхард, неговото солиране, както и оркестрирането на китарите, продължават да се възпроизвеждат в стилистика, описвана като jazz manouche. Адмирации към Джанго са засвидетелствали не само джаз музиканти, но и рок китаристи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gypsy Jazz Music | Discogs
  2. biography.com, архив на оригинала от 20 май 2018, https://web.archive.org/web/20180520054311/https://www.biography.com/people/django-reinhardt-9454889, посетен на 19 май 2018 
  3. Dregni, Michael (2004). Django: The Life and Music of a Gypsy Legend. Oxford University Press