Джеймс Браун Скот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеймс Браун Скот
James Brown Scott
американски адвокат
Роден
Починал
25 юни 1943 г. (77 г.)

Националност САЩ
Учил вХарвардски университет
Работил вУниверситет на Илинойс в Ърбана-Шампейн
Колумбийски университет
Джеймс Браун Скот в Общомедия

Джеймс Браун Скот (3 юни, 1866 г. - 25 юни 1943 г.) е виден американски адвокат и преподавател по международно право.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Джеймс Браун Скот е роден в Кинкардин, Онтарио, Канада. Той започва своето образование в Харвард. Като възпитаник на Харвардския университет, той пътува из Европа получава образование от колежите в Берлин, Хайделберг и Париж. Прави вечатляваща кариера като преподавател по международно право. Той е създател на юридическото училище в Лос Анджелис, бил е декан на юридическия факултет на университета в Илинойс и професор в Колумбийския университет.

Неговата компетентност и високи нравствени качества му помагат за назначаването му за адвокат в Държавния департамент на САЩ. Той е и делегат на страната си на важни международни конференции, включително на Втората Хагска конференция за мир през 1907 и Парижката мирна конференция през 1919 година.

В продължение на няколко десетилетия той заема позицията на Генерален секретар на Фондация „Карнеги“ за международен мир.

Членство в Института по международно право[редактиране | редактиране на кода]

През 1908 година е избран да участва като асоцииран член на Института по международно право, а през 1910 година става редовен член. Като член, той е бил призоваван на два пъти да представлява института. Това става на сесиите през 1927 година в Лозана и 1929 г. в Ню Йорк.

През 1931 година се основава едноименната награда Джеймс Браун Скот, на Института по международно право, която е създадена в името на „духа на признаване на Института и в чувство на искрена почит към паметта на майка си, Жанет Скот, която е имала постоянно влияние върху живота му“. През целия си живот той е връчвал наградата лично.

Джеймс Браун Скот почива през 1943 година, като завещава, в памет на майка си и сестра си, сума, чиято годишна лихва е ежегодната награда, носеща неговото име.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]