Джени Джеръм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
лейди Рандолф Чърчил

Родена
Джени Джеръм
Починала
29 юни 1921 г. (67 г.)
ПогребанаВеликобритания

Националност САЩ
 Великобритания
Работила вжурналист
Семейство
СъпругЛорд Рандолф Чърчил
Джордж Корнуолис-Уест
Монтагю Фипен Пош
ДецаУинстън Чърчил
лейди Рандолф Чърчил в Общомедия

Джени Джеръм, лейди Рандолф Чърчил (9 януари 185429 юни 1921) е съпруга на лорд Рандолф Чърчил и майка на британския министър-председател Уинстън Чърчил.

Семейство и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Джанет „Джени“ Джеръм е родена в Кобъл Хил, Бруклин, Ню Йорк, САЩ през 1854 г. Тя е втората от трите дъщери на финансиста, спортист и борсов спекулант Леонард Джеръм и Клариса Амброуз Хол, дъщеря на едър земевладелец. Джени отраства в Бруклин и други части на днешен Ню Йорк. Има две сестри – Кларита и Леони. Според слуховете бащата Леонард Джеръм има незаконна дъщеря – известната американска оперна певица Мини Хоук.

Като млада Джени Джеръм е прочута с красотата си и работи като редактор на списание. Тя е надарена пианистка, а в детските си години взема уроци по пиано при Стивън Хелър, близък приятел на Шопен. Според Хелър от Джени би излязъл добър концертиращ пианист, стига да положи необходимите усилия и да работи усилено, в което обаче той се съмнява.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Джени, която дълго време е смятана за една от най-красивите жени на времето си, се омъжва за първи път на 15 април 1874 г. в британското посолство в Париж. Избраникът ѝ е лорд Рандолф Чърчил, трети син на Джон Уинстън Спенсър-Чърчил, херцог на Марлборо, и лейди Франсис Ан Емили Вейн. Въпреки бързия годеж (три дни след запознанството им), сватбата се отлага с месеци заради спорове на родителите им относно предбрачното споразумение.

Семейство Чърчил има двама сина. Уинстън (1874-1965), бъдещ министър-председател на Великобритания, се ражда по-малко от осем месеца след сватбата на родителите си. Според биографа на Чърчил Уилям Манчестър е много по-вероятно той да е заченат преди сватбата, отколкото да се е родил преждевременно.

Ролята на лейди Рандолф при отглеждането на синовете ѝ е ограничена, тъй като според порядките на времето възпитанието на децата на заможните семейства е отредено на детегледачки. Въпреки това Уинстън боготвори майка си, изпращайки ѝ безброй писма докато е ученик с молба да го посети, нещо, което тя така или иначе рядко прави. Той пише по-късно в мемоарите си: „Тя бе за мен като вечерница – обичах я много, но само от разстояние“.

След като пораства, те ставят приятели и съюзници, до степен, в която Уинстън приема лейди Рандолф почти като политически ментор, отнасяйки се с нея по-скоро като към сестра, отколкото като към майка. Тя вече е уважавана и влиятелна личност сред висшето общество и политическия елит на Великобритания. Според спомените на своите съвременници, Джени е интелигентна, духовита дама с невероятно чувство за хумор. Дори кралица Александра е очарована от нейната компания, въпреки авантюрата на лейди Рандолф със съпруга ѝ, крал Едуард VII, факт, който вече е известен на кралицата. Използвайки личните си контакти и извънбрачните си връзки, Джени до голяма степен подпомага както кариерата на съпруга си лорд Рандолф, така и на сина си Уинстън.

Jennie Jerome.jpg

Лорд Рандолф почива през 1895 г. на 45 години. На 28 юли 1900 г. Джени се омъжва за Джордж Корнуелис-Уест (1874-1951), капитан от Шотландската гвардия, който е на възрастта на най-големия ѝ син Уинстън. По това време нейното име нашумява след като наема кораб-болница за ранените в Бурските войни в Африка, а през 1908 г. тя написва „Спомените на лейди Рандолф Чърчил“. Разделя се с втория си съпруг през 1912 г., а официалният развод е през април 1914 г., след което Корнуелис-Уест се жени за актрисата Патрик Кемпбъл. Джени се отказва от фамилията Корнуелис-Уест и връща старото си фамилно име Рандолф Чърчил, което ѝ се полага по закон. Лейди Рандолф се омъжва за трети път на 1 юни 1918 г. за Монтагю Фипен Порш (1877-1964), служител на британската държавна администрация в Нигерия.

През май 1921 г., докато Монтагю Порш е в Африка, Джени се подхлъзва, слизайки по стълбите в дома на приятели, носейки нови обувки с високи токчета, и чупи глезена си. Нараненото място гангренясва и се налага левия ѝ крак да бъде ампутиран до коляното. Лейди Рандолф почива няколко седмици след това в дома си в Лондон в резултат от кръвоизлив в бедрото, като последствие от ампутацията. Тя умира на 67 години.

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

Според легендата, Джени Чърчил е откривателка на известния коктейл „Манхатън“. Тя си е поръчала този коктейл още по времето, когато е искала да отпразнува победата на Самюел Тилдън на губернаторските избори през 1874 г. Това противоречи на вярването, че питието е изобретено от клуба „Манхатън“ (свързан с Нюйоркските демократи), празнуващ по същия повод. Няма как Джени да е присъствала на това събитие, тъй като тя е била в Европа по това време, подготвяйки се за раждането на своя първи син Уинстън.

Джени Чърчил е пресъздадена от актрисата Ан Банкрофт във филма „Младият Уинстън“ (1972) и в сериите „Jennie, Lady Randolph Churchill“ (1974) на английската телевизия. Актрисата Маргарет Ан Бейн също влиза в кожата на известната аристократка в документалния филм на „Channel 4“ от 2009 г. „Лейди Ренди: Майката на Чърчил“.