Джеф Имелт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джефри Роберт Имелт
американски бизнесмен

Роден
Джеф Имелт в Общомедия

Джеф Имелт (на английски: Jeffrey R. Immelt) е настоящият председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на General Electric. Той е избран през 2000 г., за да замести Джон Франсис Уелч младши след пенсионирането му. Преди това Имелт оглавява GE Medical Systems (позната сега като GE Healthcare), като там е бил президент и главен изпълнителен директор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Има бакалавърска диплома по приложна математика от Колежа Дартмут (където е бил президент на студентското дружество Phi Delta Alpha) и MBA диплома от Бизнес училището на Харвард.

GE[редактиране | редактиране на кода]

Имелт на събитие, посветено на климата, САЩ, 2007

Работи в GE от 1982 и е в борда на 2 организации с идеална цел, една от които е фондацията "Робин Худ" - благотворителна организация, която се опитва да смегчи проблемите, свързани с бедността в Ню Йорк.

Встъпването му в длъжността председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор не започва според очакванията. Поема длъжността на 7 септември 2001 г., само 4 дни преди терористичните атаки над САЩ, когато загиват 2 служители на компанията и струват допълнително 600 милиона долара на застрахователния бизнес на GE, което има и пряко отражение върху важния за компанията бизнес с авиодвигатели.

Дж. Имелт успява да запази доброто представяне на GE, като компанията продължава да расте годишно с 10-11% за последните 6 години.

Последното ключово решение (юни 2007), което той взима, е да се продаде един от основните бизнеси на компанията, GE Plastics (пластмаси), като с освободените ресурси да се засилят останалите сектори, в които GE работи.

Администрация на Обама[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 2009 г. Барак Обама назначава Имелт като член и председател на Борда на съветниците по икономическо възстановяване, за да даде на американския президент и неговата администрация съвети за подобряване на икономическия спад на САЩ по това време.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Los Angeles Times article Who's Who on new economic advisory board. // latimes.com, 6 февруари 2009. Посетен на 2009-02-05.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • General Electric, страница с биография и снимка на сайта на GE