Джим Йон Ким

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Джим Йон Ким
김용
президент на Световната банка

Роден
8 декември 1959 г. (58 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Политика
Професия лекар и антрополог
Партия Демократическа партия на САЩ
университет „Дартмут“ президент
2009-2012
Световна банка президент
2012-
Област на дейност здравеопазване, социална политика
Семейство
Съпруга Йунсук Лим
Деца 2

Уебсайт Страница в IMDb
Джим Йон Ким в Общомедия

Джим Йон Ким, известен също като Ким Йонг (на корейски: 김용), e корейско-американски лекар и антрополог, който е избран за 12-ия президент на Световната банка през 2012 г. - на 1-ви юли. Бивш председател на Министерството на здравеопазването в световен мащаб и социална медицина в Харвардския медицински институт и съосновател и изпълнителен директор на партньорите в здравеопазването. На 2 март 2009 г. Ким е обявен за 17-тия президент на Дартмут Колидж, чийто пост официално приема на 1 юли 2009 г., превръщайки се в първия азиатско-американски президент на Бръшлянената лига. През 2012 г., на 15-ти март, президентът Барак Обама обявява, че САЩ ще номинира Ким като следващия президент на Световната банка, за да замени Робърт Зелик. На 16 април 2012 г. Ким е избран да оглави Световната банка и встъпва в длъжност на 1 юли.

През 2013 г. Ким е обявен за един от 50-те най-влиятелни личности в САЩ от списание „Форбс“.

Биографични данни.[редактиране | редактиране на кода]

Джим Йон Ким е роден на 8 декември 1959 г. в Сеул. Като петгодишен заминава с родителите си за САЩ. Баща му, който е бил зъболекар, държал Ким да получи добро образование. "Не си мисли, че в тази страна ще получиш нещо наготово. Всичко трябва да си извоюваш сам", гласял бащинския съвет. Женен, с две деца и с две докторски титли — една по медицина и една по антропология, Ким обаче не е финансов експерт. Въпреки това, като шеф на Световната банка, той ще трябва да взима решения за милиардни кредити и поръчителства за бедни страни. "Цял живот съм се опитвал да разрешавам социални проблеми по света", посочва новият президент на Световната банка. Още като студент по медицина той основава организацията "Партньори в здравеопазването", която понастоящем проявява активност в 12 страни, полагайки медицински грижи за бедните. През 2003 година той освобождава поста изпълнителен директор на основаната от него организация и се мести в Световната здравна организация, където отговаря за мерките за борбата срещу СПИН. А от 2009 година ръководи и университета „Дартмут“ - едно от най-престижните висши учебни заведения в САЩ.

Ким се противопоставя на критиките, че като медик нямал достатъчно познания по важни теми, свързани с помощта за развитие. "В Световната банка има изключително опитни икономисти. Нямам търпение да започна работа с тях", казва той в интервю за Ню Йорк Таймс.

Източници[редактиране | редактиране на кода]