Джоан Шоу Тейлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джоан Шоу Тейлър
Родена
февруари 1985 г. (39 г.)
Музикална кариера
Стилблус
Инструментикитара
Активностот 2002 г.
ЛейбълRuf Records
Семейство

Уебсайтwww.joanneshawtaylor.com
Джоан Шоу Тейлър в Общомедия

Джоан Шоу Тейлър (на английски: Joanne Shaw Taylor) е британска китаристка и блус певица, открита от Дейв Стюарт от „Юритмикс“ на 16-годишна възраст. Тя има издадени три студийни албума, третият, озаглавен Almost Always Never, е издаден на 17 септември 2012 г. Британското музикално издание Blues Matters!, нарича Тейлър „новото лице на блуса“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тейлър израства в Бирмингам, Англия. Тя започва да се интересува от блуса като тийнейджърка, предпочитайки Стиви Рей Вон, Албърт Колинс и Джими Хендрикс. Дейв Стюарт я чува да свири и кани Тейлър да се присъедини към неговата група DUP на турне в Европа през 2002 г.

През май 2009 г. тя издава дебютния си албум White Sugar. На следващите турнета в подкрепа на албума Тейлър изнася шоу заедно с американската певица и текстописец Кенди Кейн.

Втори албум Diamonds in the Dirt излиза през 2010 г. Същата година тя печели наградата за най-добър женски вокал на Британските блус награди.

И двата ѝ албума достигат номер осем в списъка с блус албуми на „Билборд“ в САЩ.

През 2011 г. на Британските блус награди тя получава награда за най-добър женски вокал и оригинална песен Same As It Never Was от албума Diamonds in the Dirt.

На 4 юни 2012 г. Тейлър свири на китара в групата на Ани Ленъкс на концерта на Diamond Jubilee в Лондон. Прави продължително соло по време на представление пред Бъкингамския дворец, пред 12 000 души.

Тейлър има дом в Детройт.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Избрана дискография[1]
Заглавие Лейбъл Година на издаване
Sanctuary СамИздат 2008
White Sugar Ruf Records 2009
Diamonds in the Dirt Ruf Records 2010
Almost Always Never Ruf Records 2012
Songs from the Road Ruf Records 2013
The Dirty Truth Axehouse Music Ltd. 2014
Wild Axehouse Music Ltd. 2016
Reckless Heart Silvertone Records, Sony Music 2019
Reckless Blues Silvertone Records EP 2020
The Blues Album Bonamassa KTBA Records 2021
Blues from the Heart: Live 2022
Nobody's Fool Keeping The Blues, Alive Records 2022

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Joanne Shaw Taylor // discogs.com. Посетен на 30 октомври 2023.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Тейлор, Джоан Шоу“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​