Джон Клилънд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джон Клеланд)
Джон Клилънд
Роден24 септември 1709 г.
Починал23 януари 1789 г. (79 г.)
Лондон, Великобритания
Професиячиновник, писател, драматург
Националност Англия,
 Великобритания
Активен период1751-1968
Жанрдрама
Темаеротика
Известни творбиФани Хил
Уебсайт
Джон Клилънд в Общомедия

Джон Клилънд (на английски: John Cleland) е английски писател, известен най-вече като автор на еротичния роман Фани Хил.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джон Клилънд е роден през 1709 г. (датата е неизвестна, кръстен е на 24 септември) в семейството на Уилям и Люси Клилънд. Отраства в Лондон, където заможната фамилия Клилънд имат контакти с артистичните и писателски кръгове. През 1721-1723 г. учи в престижното училище „Уестминстър“. Изключен е (причините са неизвестни) в 1723 г. и постъпва в Британската Източноиндийска компания. Изпълнява последователно военна и чиновническа служба, като живее в Бомбай между 1728 и 1740 г. Завръща се във Великобритания, където се разорява и през 1748 г. попада в затвора поради дългове.

Илюстрация на книгата от Едуард-Хенри Аврил

Това е времето, когато пише в две части (публикувани съответно на 21 ноември 1748 и 14 февруари 1749 г.) книгата Мемоарите на една лека жена, или Фани Хил. Романът провокира с еротичния си сюжет, проследяващ житейския път и плътски наслади на една проститутка. Фани Хил бързо добива популярност, появяват се и издания, допълнени от анонимни автори. През март 1749 г. той напуска затвора, но срещу него е повдигнато обвинение (ноември същата година) за написването на романа. Клилънд пренаписва Фани Хил и така се появява строго цензурираната версия от 1750 г. Ефектът на съдебните преследвания е твърде нисък, проваля се и опитът на писателя да наложи новата редакция. Издаването на нелегални версии така и не може да бъде спряно.

Успехът на Фани Хил не води до голяма писателска кариера. Текстовете на Клилънд не получават одобрително внимание от читатели и критика. Един от малкото литературни успехи след 1750 г. е издаването на преработена версия на френската книга Речник на любовта (1753 г.). Клилънд насочва усилията си главно към преводаческа дейност и публикуването на литературна критика в периодиката.

Джон Клилънд почива на 23 януари 1789 г. в Лондон и е положен в църковното гробище „Света Маргарет“. Никога не се жени и не оставя наследници.

През 1966 г. в САЩ избухва скандал при публикуването на оригиналната версия на Фани Хил. Стига се до съдебно дело, спечелено от издателя. Официално до 1970 г. във Великобритания остава в сила забраната за представянето на оригиналната версия. През 2006 г. редакционна колегия на най-четеното еротично списание „Плейбой“ избира романът за „най-еротичния роман в историята на човечеството“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Корица на романа „Фани Хил“ от 1910 г.

Текстовете на Клилънд са предадени в оригиналните им заглавия; освен изброените той е автор на поезия, филологически работи, преводи, критически статии и многобройни писма.

  • Memoirs of a Woman of Pleasure (1748 – 1749) (Известна и с популярното название „Fanny Hill“, което не е част от заглавието)
  • Memoirs of a Woman of Pleasure (1750) (официалната, преработена версия на романа)
    • „Мемоарите на Фани Хил“ (1991), изд.”Нов знак”, София, Поредица „Адът на световната литература“
    • „Фани Хил: или Мемоарите на една лека жена“ (2012), изд. „Инфомедия Груп“, София, прев. Деница Каракушева (с име на писателя Джон Клелънд)
    • „Мемоарите на една лека жена“ (2017), изд. „Deja Book“, София, илюстрации: Пол Аврил, прев. Слави Ганев (единствено издание в превод по оригинала от 1748 – 1949. Книгата е придружена от приложения и обяснителни бележки)
  • Memoirs of a Coxcomb (1751)
  • Titus Vespasian (1755) – пиеса
  • The Ladies Subscription (1755) – пиеса
  • Tombo-Chiqui, or, The American Savage (1758) – пиеса
  • The Surprises of Love (1764)
  • The Woman of Honour (1768)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]