Направо към съдържанието

Джон Гаранг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Гаранг
John Garang de Mabior
южносудански политик
Роден
Починал
30 юли 2005 г. (60 г.)
Ню Къш, Судан
ПогребанДжуба, Южен Судан

Религияхристиянство
Учил вГринелски колеж
Университет на Дар-ес-Салаам
Айовски щатски университет
Семейство

Уебсайтwww.splmtoday.com
Джон Гаранг в Общомедия

Джон Гаранг де Мабиор е южносудански (президент на Южен Судан) и судански (вицепрезидент на Судан) политик.

Принадлежи към етническата група динка. По време на Втората суданска гражданска война, от 1983 до 2005 г., е ръководител на Суданската освободителна армия. След подписването на мирно споразумение през 2005 година изпълнява длъжността вицепрезидент на Судан и президент на Южен Судан за кратко време до смъртта си при катастрофа с вертолет през юли 2005 година.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в бедно семейство в с. Уанглей, близо до Бор, Судан. Днес то се намира в провинция Джункали. Едва на 10 години осиротява и негов роднина покрива разходите за обучение в училища в Уау и Румбек. През 1962 г., едва на 17 години, се присъединява към бунтовниците в Първата суданска гражданска война, но ръководителите му го съветват, както и други юноши, да се погрижи за образованието си.

Поради военните условия е принуден да изкара средно образование в Танзания. През 1969 г. завършва бакалавърска степен по икономика във висшия Гринелски колеж в Айова, САЩ, където учи със стипендия. Предложена му е стипендия от Калифорнийския университет в Бъркли, но решава да учи икономика на селското стопанство на Източна Африка в Университета в Дар ес Салаам, Танзания. Там става член на Африканския революционен фронт на студентите. Съществува погрешна информация, че Гаранг се запознава и сприятелява с Йоуери Мусевени, бъдещия президент на Уганда; те обаче учат там по различно време. Малко по-късно Гаранг се завръща в родния Судан.

След като Първата гражданска война приключва с подписаното Споразумение от Адис Абеба (1972) Гаранг, като много бунтовници, е привлечен в суданските въоръжени сили. Прави военна кариера и за 11 години израства от капитан до полковник, след като междувременно завършва Висшия курс за пехотни офицери във Форт Бенинг, Джорджия, САЩ. По време на военната си служба взема 4-годишен отпуск за обучение, като придобива магистърска степен по икономика на селското стопанство и докторска степен от Университета на щата Айова, като защитава дисертация върху развитието на селското стопанство на Южен Судан. Служи 4 години до 1983 г. като старши преподавател във военна академия в Уади Сайедна (на 21 км от Омдурман). След това е прехвърлен на научна работа в Щаба на армията в столицата Хартум.

През 1983 г. заминава привидно да успокои бунтуващи се войници в Южен Судан, противопоставящи се на заповедта формированието им да бъде прехвърлено в Северен Судан. Той обаче оглавява бунта и така започва Втората суданска гражданска война, довела до споразумението за независимост на Южен Судан от януари 2005 г. Съгласно това споразумение Гаранг става вицепрезидент на Судан. Само 3 седмици, след като поема поста изпълняващ длъжността президент на Южен Судан, загива при катастрофа с вертолет.

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.