Джон Гаранг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Гаранг
судански политик
Джон Гаранг 
Роден: 23 юни 1945 г.
Починал: 30 юли 2005 г. (60 г.)

Джон Гаранг де Мабиор е бивш судански политик и южносудански бунтовнически лидер.

Принадлежи към етническата група динка. По време на Втората суданска гражданска война, от 1983 до 2005 г., е ръководител на Суданската освободителна армия. След подписването на мирно споразумение през 2005 година за кратко време изпълнява длъжността Първи вицепрезидент на Судан и Президент на Южен Судан. Умира през юли 2005 година при катастрофа с хеликоптер.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Гаранг е член на етническата група динка. Роден е в бедно семейство в с. Уанглей, близо до Бор, Судан. Днес то се намира в провинция Джункали. Едва на 10 години осиротява и негов роднина покрива разходите за обучение в училища в Уау и Румбек. През 1962 г., когато е на 17 години, взема участие в Първата суданска гражданска война, но неговите ръководители го съветват да се погрижи за образованието си.

Поради военните условия е принуден да изкара средно образование в Танзания. През 1969 г. завършва бакалавърска степен по икономика в колежа Гринел в Айова, САЩ, където е носител и на стипендия. Предложена му е друга стипендия от Калифорнийския университет в Бъркли, но решава да се върне в Танзания и да учи „Селскостопанска икономика на Източна Африка“ в Университета в Дар ес Салаам. Там той става член на Африканския революционен фронт на студентите. Съществува погрешна информация, че Гаранг се запознава и сприятелява с Йоуери Мусевени, бъдещия президент на Уганда. Гаранг и Мусевени учат в Дар ес Салаам, но не по едно и също време. Малко по-късно Гаранг се завръща в родния Судан.

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.