Джон Фламстед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Фламстед
John Flamsteed
английски астроном

Роден
Починал
Бърстоу, Англия

Религияангликанство
Националност Англия
Учил вКеймбриджки университет
Научна дейност
ОбластАстрономия
Работил вГринуичка обсерватория
Джон Фламстед в Общомедия

Джон Фламстед (на английски: John Flamsteed) е английски астроном, пръв директор на Гринуичката обсерватория.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 август 1646 година в Денби, Дербишир, Англия, единствен син на Стивън Фламстед и първата му съпруга Мария Спедмен. От ранна възраст започва да се занимава с астрономия и изчислява точно слънчевите затъмнения през 1666 и 1668.

Фламстед се подготвя за свещеническа длъжност, но е извикан в Лондон, където през 1675 е назначен на новосъздадената длъжност кралски астроном, а малко по-късно е основана Гринуичката обсерватория. През 1684 става свещеник в Бърстоу, Съри, където остава до края на живота си, макар че запазва и длъжността кралски астроном.

Умира на 31 декември 1719 година в Бърстоу на 73-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Уран е първата планета, открита с помощта на съвременната наука. Преди обаче тя да бъде разпозната като планета, множество астрономи са я класифицирали като звезда. За най-ранно наблюдение се смята това на Джон Фламстед през 1690 година, когато той я записва под каталожен номер „34 Телец“.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

  • Научен сътрудник на Кралското общество (1677).
  • Кратерът Flamsteed на Луната е кръстен на него.
  • Астероидът 4987 Flamsteed е наречена в негова чест.
  • Многобройни училища и колежи в Дербишир са кръстени на него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата John Flamsteed в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

--- кралски астроном (1675 – 1719) Едмънд Халей