Джордж Истман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джордж Истман
George Eastman
американски предприемач, изобретател
GeorgeEastman2.jpg
Роден
Починал

Националност Флаг на САЩ САЩ
Подпис George Eastman Signature.png
Джордж Истман в Общомедия

Джордж Истман (на английски: George Eastman), роден на 12 юли 1854 г., Уотървил, щат Ню Йорк, починал на 14 март 1932, Рочестър (Ню Йорк) е американски предприемач, изобретател и основател на фирмата „Кодак“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джордж Истман се ражда през 1854 г. в семейството на не особено заможен бизнесмен във ферма, която родителите му купуват през 1849 г. Имо две по-големи сестри. Поради влошаващото се здраве на баща му, семейството му отива да живее в Рочестър. Там започва да учи в частно училище. Джордж Истман прекъсва рано обучението си, тъй като баща му умира и той трябва да подпомага семейството си. На 14 години започва да работи като помощник в канцелария в застрахователна фирма. Започва с 3 долара на седмица. Учи във вечерен курс и получава по-добре заплатена работа.

Създаване на компанията[редактиране | редактиране на кода]

На 24 години по време на почивка в Санто Доминго при опит да заснеме красотите на града се отказва поради големите и неудобни фотоапарати. Идеята за подобряване на процеса води до създаване през 1879 г. на машина за производство на сухи бромжелатинове фотопластини, а през 1881 г. е регистрирана фирма за производство, (на английски: Eastman Dry Plate Company). През 1888 г. е произведен първият апарат с марка Кодак. Обективът с постоянна диафрагма заснема изображенията от 2,5 м до безкрайност и има лента за 100 кадъра. Струва 25 долара. На основа на този фотоапарат Едисон създава през 1891 г. своя Кинетограф. През 1888 г. е регистрирана марката „Кодак“.

Маркетинг[редактиране | редактиране на кода]

Джордж Истман отделя специално внимание на рекламата на фирмата и лично пише рекламни текстове за първото производство на Кодак. През 1888 предлага израза: Вие натискате копчето – ние правим останалото. Наименованието Кодак (KODAK) е също негова идея, тъй като харесва буквата К и тя е в началото и края на наименованието.

Социална дейност[редактиране | редактиране на кода]

Джордж Истман се отличава и със социалните си идеи и грижа за работниците. Във фирмата си той въвежда първи по своя воля пенсия за работа, пенсия за загуба на работоспособност, застраховка живот и дивидент за работещите.