Джордж Истман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джордж Истман
George Eastman
американски предприемач, изобретател
Роден
Починал
14 март 1932 г. (77 г.)
ПогребанСАЩ

Националност САЩ
Активен периодот 1881 г. до 1932 г.
Семейство
Съпруганяма
Подпис
Джордж Истман в Общомедия

Джордж Истман (на английски: George Eastman), роден на 12 юли 1854 г., Уотървил, щат Ню Йорк, починал на 14 март 1932, Рочестър, е американски предприемач, изобретател, основател на компанията „Eastman Kodak“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джордж Истман се ражда през 1854 г.[1] в семейството на не особено заможен бизнесмен във ферма, която родителите му купуват през 1849 г. Има две по-големи сестри. Поради влошаващото се здраве на баща му семейството му отива да живее в Рочестър. Там започва да учи в частно училище. Джордж Истман прекъсва рано обучението си, тъй като баща му умира и той трябва да подпомага семейството си. На 14 години започва да работи като помощник в канцелария в застрахователна фирма. Започва с 3 долара на седмица. Учи във вечерен курс и получава по-добре заплатена работа.

Създаване на компанията[редактиране | редактиране на кода]

На 24 години по време на почивка в Санто Доминго при опит да заснеме красотите на града се отказва поради големия и неудобен фотоапарат, който си е купил. Идеята за подобряване на процеса го води до създаване през 1879 г. на машина за производство на сухи бромжелатинови фотопластини,[2] технологията за които е разработена от англичанина Ричард Медокс през 1871 г. През 1881 г. Истман регистрирана фирма за производството им, Eastman Dry Plate Company. Две години по-късно фирмата произвежда първата лента на целулоидна основа, навита на руло. През 1888 г. е произведен и първият апарат, работещ с такива ленти, с марката Kodak. На 4 септември същата година е регистрирана и марката „Kodak“. Обективът с постоянна диафрагма заснема изображения на фокус от 2,5 m до безкрайност и има лента за 100 кадъра. Струва 25 долара.[2] По-късно на основа на изобретената от Истман лента Томас Едисън създава през 1891 г. кинолентата, която използва в своя кинетограф.

През 1889 г. е създаден концернът Eastman Company, а от момента на регистрацията му в Ню Йорк през 1892 г. компанията носи името Eastman Kodak Company. През 1901 г. компанията е регистрирана в американския щат Ню Джърси под названието Eastman Kodak Company of New Jersey, под което тя съществува и до днес.[3]

Маркетинг[редактиране | редактиране на кода]

Джордж Истман отделя специално внимание на рекламата на фирмата и лично пише рекламни текстове за първото производство на Kodak. През 1888 г. той предлага слогана: „Вие натискате копчето, ние правим останалото.“ (на английски: You press the button, we do the rest), който бил изписан на фасадата на фабриката в Рочестър, и публикуван в многобройните рекламни брошури. Наименованието KODAK е също негова идея, тъй като харесва буквата К и тя е в началото и края на наименованието.

Социална дейност[редактиране | редактиране на кода]

Джордж Истман се отличава и със социалните си идеи и грижа за работниците. Във фирмата си той въвежда първи по своя воля пенсия за работа, пенсия за загуба на работоспособност, застраховка живот и дивидент за работещите.[4]

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

През последните 2 години от живота му здравето на Истмен рязко се влошава, и скоро той разбира от лекарите, че е неизлечимо болен. Измъчва го силна болка. Днес тази болест се нарича спинална стеноза. На 14 март 1932 г. той се самоубива с пистолетен изстрел в сърцето. В предсмъртната бележка той пише: „До моите приятели. Моята работа е приключена. Защо да чакам?“ Джордж Истмен, който така и не се жени, е погребан на територията на основаната от него компания Kodak в Рочестър[5].

Истман е бил много близък с майка си, сестра си и нейното семейство. Имал е продължителни платонични отношения с жената на деловия си партньор Джордж Дикман, Джозефин Дикман. Бил е също запален пътешественик и обичал да свири на пианино (малко пиано).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. McNellis, David. Reflections on Big Spring: A History of Pittsford, NY, and the Genesee River Valley. AuthorHouse, September 10, 2010. ISBN 978-1-4520-4358-6. OCLC 1124409654. с. 147.
  2. а б К. В. Вендровский. Вы нажимаете на кнопку — мы делаем остальное
  3. Закладывая основы // Архивиран от оригинала на 2012-03-26.
  4. „Джордж Истман“, архивирано от оригинала // Архивиран от оригинала на 2012-03-22. Посетен на 2012-03-26.
  5. George Eastman Biography // nnbd.com. Архивиран от оригинала на 2012-03-26. (на английски)