Джордж Фрост Кенан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джордж Ф. Кенан)
Джордж Фрост Кенан
George Frost Kennan

Роден
Починал
17 март 2005 г. (101 г.)
ПогребанСАЩ

Учил вПринстънски университет
Хумболтов университет на Берлин
НаградиБанкрофт (1957)
Награда за мир на германската книжна търговия (1982)[1]
Джордж Фрост Кенан в Общомедия

Джордж Фрост Кенан (на английски: George Frost Kennan) (16 февруари 1904 – 17 март 2005) е американски дипломат и историк. Известен е със застъпничеството си за политиката на сдържане спрямо съветската експанзия по време на Студената война, от която по-късно се отказва. Автор е на множество лекции и публикации по темата за историята на отношенията между СССР и САЩ. Той е и един от шестимата експерти по външна политика на САЩ, известни като „Мъдрите мъже“.

В края на 40-те години на 20 век той вдъхновява Доктрината Труман и външната политика на САЩ към „сдържане“ на Съветския съюз. Неговата „Дълга телеграма[2][3] от Москва през 1946 г. и публикуваната през 1947 г. статия „Причини за съветското поведение“ налагат тезата, че съветският режим е в същността си експанзионистичен, поради което влиянието му трябва да бъде „удържано“ в сферите от жизненоважно стратегическо значение за САЩ. Тези текстове дават основата на антисъветската политика на президента на САЩ Хари С. Труман. Кенан играе централна роля в разработването на програмите и институциите на Студената война, най-забележителен от които е Планът Маршал.

Скоро след като концепциите му стават официална политика на САЩ, Кенан започва да ги критикува. Преди края на 1948 г. той развива тезата, че е възможно да се започне позитивен диалог с СССР. Предложенията му обаче биват отхвърлени от администрацията на Труман, а влиянието му отслабва, особено след назначаването на Дийн Ачесън за държавен секретар на САЩ през 1949 г. Скоро след това стратегията за Студената война на САЩ добива по-твърд и военизиран характер.

През 1950 г. Кенан напуска Държавния департамент – с изключение на две кратки назначения на поста посланик в Москва и Югославия – и се превръща в реалистичен критик на външната политика на САЩ. Той продължава да изготвя анализи на международните отношения в Института за съвременни изследвания в Принстън от 1956 г. до смъртта си през 2005 г. на 101-годишна възраст.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.friedenspreis-des-deutschen-buchhandels.de
  2. Дълга телеграма“ Списание ФАКЕЛ Джордж Кенан ТЕЛЕГРАМА № 511 превод Ирина Стоичкова
  3. „Дългата телеграма“ онлайн: Москва е неподвластна на логиката на разума, но е крайно чувствителна към логиката на силата // desebg.com, 2 март 2016. Посетен на 24 октомври 2016.
  4. Ташев, Благовест. In memoriam за Джордж Кенън // Дневник, 20 март 2005. Посетен на 24 октомври 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]