Джо О'Донъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джо О'Донъл
Роден
Починал
9 август 2007 г. (85 г.)
Джо О'Донъл в Общомедия

Джоузеф Роджър О'Донъл (на английски: Joe O'Donnell, 7 май 1922 г. – 9 август 2007 г.) е американски режисьор на документални филм, фотожурналист и фотограф за Информационната агенция на САЩ.

История[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Джонстаун, Пенсилвания, най-известната му работа е фотографирането непосредствено след експлозиите на атомните бомби в Нагасаки и Хирошима, Япония, през 1945 г. и 1946 г. като фотограф на ВМС. Една от най-популярните му творби е „Момчето, стоящо до крематориума“.

Полемики[редактиране | редактиране на кода]

След отпечатването на неговия некролог в пресата възникна полемика. Някои от снимките, които са приписани на О'Донъл, всъщност са направени от други фотографи.[1] Например снимка на Джон Ф. Кенеди-младши, който отдава чест по време на погребението на баща си през 1963 г., е заснета от Стан Стърнс за United Press International, а не от О'Донъл. По същия начин О'Донъл претендира за заслугата за снимка, показваща Сталин, Рузвелт и Чърчил по време на среща в Техеран, Иран през 1943 г., но не е известно О'Донъл да е присъствал в Техеран по това време.[2]

Синът на О'Донъл приписва някои от заслугите на баща си за работата на другите на появата на деменция през 90-те години.

Бибкиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wilson, Michael. Known for Famous Photos, Not All of Them His // nytimes.com, 15 септември 2007. Посетен на 8 август 2023.
  2. Fulton, Marianne. The Bizarre Story of Joe O'Donnell // digitaljournalist.org, август 2007. Посетен на 8 август 2023.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Joe O'Donnell в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​