Джон Кенеди младши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Ф. Кенеди младши
американски журналист, адвокат, син на президента Кенеди
Джон Ф. Кенеди младши 
Роден: 25 ноември 1960 г.
Починал: 16 юли 1999 г. (38 г.)

Джон Фицджералд Кенеди-младши (на английски: John Fitzgerald Kennedy, Jr.) известен още като Джон Кенеди, Джей Еф Кей-младши, Кенеди-младши, Джон-младши или Джон-Джон е американски журналист, адвокат и известна обществена фигура, син на президента Джон Кенеди и Жаклин Кенеди Онасис.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е 17 дни преди баща му да стане президент. От самото си раждане той е в полезрението на пресата и център на внимание. Баща му е убит 3 дни преди той да навърши 3 години. Погребалното шествие е на самия му рожден ден, 25 ноември 1963 година. Първите 3 години от живота си прекарва в Белия дом. Ранното му детство преминава в източната част на Манхатън, Ню Йорк. Дори като юноша, той продължава да е в центъра на вниманието на обществеността и е често фотографиран от пресата.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Джон Кенеди младши завършва Академията Филипс (Phillips Academy). Въпреки сравнително слабия си успех, е приет в Харвард, но отклонява предложението и завършва университета Браун с бакалавърска степен по история. През 1989 година завършва право в Нюйоркския университет.

Женитба[редактиране | редактиране на кода]

Преди женитбата, негови приятелки са Мадона, Сара Джесика Паркър, Синди Крофорд, Дарил Хана, дори принцеса Даяна. На 21 септември 1996 година сключва брак с Каролин Бесет (Carolyn Bessette). Той е един от най-фотографираните американци. През 1995 година основава списанието "Джордж", но то запада след неговата смърт и публикуването му спира през 2001 година. Надарен с красива външност и необикновен чар, той често е наричан плейбой и американският принц.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

На 16 юли 1999 г., само на 38 години, Джон Ф. Кенеди младши загива при самолетна катастрофа, когато самолетът се разбива в Атлантическия океан. В тази катастрофа загива и съпругата му, както и нейната сестра. Самолетът е пилотиран от самия Джей Еф Кей. Някои вярват, както и самата Жаклин Кенеди Онасис, че семейство Кенеди е преследвано от проклятие.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kennedy Curse // (en) wikipedia