Направо към съдържанието

Джон Кенеди-младши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джон Кенеди младши)
Джон Ф. Кенеди-младши
John F. Kennedy Jr.
американски журналист, адвокат, син на президента Кенеди

Роден
Починал
16 юли 1999 г. (38 г.)

Учил вБраун
Нюйоркски университет
ПартияДемократическа партия
Активен периодот 1961 г. до 1999 г.
Семейство
БащаДжон Кенеди
МайкаЖаклин Кенеди Онасис
Братя/сестриКаролайн Бувие Кенеди
ПартньорМадона
Сара Джесика Паркър
Дарил Хана

Подпис
Уебсайт
Джон Ф. Кенеди-младши в Общомедия

Джон Фицджералд Кенеди-младши (на английски: John Fitzgerald Kennedy, Jr.) известен още като Джон Кенеди, Джей Еф Кей-младши, Кенеди-младши, Джон-младши или Джон-Джон е американски журналист, адвокат, издател и известна обществена фигура, син на президента Джон Кенеди и Жаклин Кенеди Онасис. Работи известно време като помощник областен прокурор в Ню Йорк, след което през 1995 г. започва да издава списанието „Джордж“. Умира при самолетна катастрофа с малък самолет, който сам пилотира. На борда са още жена му и нейната сестра, които също загиват.

Джон с баща си в Белия Дом

Роден е 17 дни след като баща му е избран за президент. От самото си раждане той е в полезрението на пресата и център на внимание. Баща му е убит 3 дни преди той да навърши 3 години. Погребалното шествие е на самия му рожден ден, 25 ноември 1963 година. Първите 3 години от живота си прекарва в Белия дом. Ранното му детство преминава в източната част на Манхатън, Ню Йорк. Дори като юноша, той продължава да е в центъра на вниманието на обществеността и е често фотографиран от пресата. През 1968 г., когато е убит чичо му Робърт Кенеди, майка му решава да напусне страната, защото се страхува, че нейните деца могат да са следващи.[1] Тя сключва брак с Аристотел Онасис, но Джон никога не го приема насериозно.

Джон Кенеди-младши завършва Академията Филипс. Въпреки сравнително слабия си успех е приет в Харвард, но отклонява предложението и вместо това завършва университета Браун с бакалавърска степен по история. През 1989 година завършва право в Нюйоркския университет.

Преди женитбата, негови приятелки са Мадона, Сара Джесика Паркър, Синди Крофорд, Дарил Хана, дори принцеса Даяна. На 21 септември 1996 година сключва брак с Каролин Бесет (Carolyn Bessette). Той е един от най-фотографираните американци. През 1995 година основава списанието „Джордж“, но то запада след неговата смърт и публикуването му спира през 2001 година. Надарен с красива външност и необикновен чар, той често е наричан плейбой и американският принц.

На 16 юли 1999 г., само на 38 години, Джон Ф. Кенеди-младши загива при самолетна катастрофа, когато самолетът се разбива в Атлантическия океан. В тази катастрофа загива и съпругата му, както и нейната сестра. Самолетът е пилотиран от самия Джей Еф Кей. Някои вярват, както и самата Жаклин Кенеди Онасис, че семейство Кенеди е преследвано от проклятие.

  1. Seely, Katherine. John F. Kennedy Jr., Heir to a Formidable Dynasty // The New York Times. 19 юли 1999. Посетен на 8 ноември 2009.