Жаклин Кенеди Онасис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жаклин Кенеди Онасис
Jacqueline Kennedy Onassis
Първа дама на САЩ
Жаклин Кенеди Онасис
Жаклин Кенеди, 1961 г.
Информация
Период20 януари 1961 – 22 ноември 1963
Предшествана отМейми Айзенхауер
Сменена отЛейди Бърд Джонсън

Родена
Починала
19 май 1994 г. (64 г.)
СъпругДжон Кенеди (1953 – 1963)
Аристотел Онасис
(1968 – 1975)
Полит. партияДемократическа партия
Религияримокатолицизъм
Alma materСорбона, Джорджтаунски университет, университет Джордж Вашингтон
Подпис
Жаклин Кенеди Онасис в Общомедия

Жаклин Кенеди (на английски: Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis) наричана още Джаки Кенеди, Джаки или Джаки О. е съпруга на президента Джон Кенеди и първа дама на САЩ в периода 1961 – 1963.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Саутхамптън. Тя е със смесен ирландски, шотландски и английски произход, въпреки че семейството ѝ твърди (няма доказателства), че Бувие е стар френски аристократичен род. Тя има сестра Керълайн, родена през 1933 г. Когато е на 13 години, родителите ѝ се развеждат (1942) и тя преживява тежко развода им и втория брак на майка си. От този брак Жаклин има полусестра Джанет и полубрат Джеймс. Баща ѝ умира през 1957 г.

Любимите ѝ занимания от детството са езда, четене на книги, писане на поезия и рисуване. Тя е много близка с баща си, но отношенията с майка ѝ остават студени и дистанцирани.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Бракове[редактиране | редактиране на кода]

Джон Кенеди[редактиране | редактиране на кода]

Жаклин Кенеди в деня на сватбата си
Семейство Кенеди, 1962
Семейство Кенеди, 1962

Жаклин и Джон Кенеди се срещат няколко пъти в периода 1948 – 1952, но по това време Жаклин е сгодена за друг. Любовният роман между двамата започва след разтрогване на годежа през 1952 г. Сключват брак на 12 септември 1953 г. в Нюпорт, Род Айланд. На сватбата присъстват около 2000 души.

Малко след сватбата Джон Кенеди започва да страда от болки в гърба, вследствие на стари рани и травми от войната и претърпява две операции. Докато се съвзема и оздравява след операциите, под влиянието на жена си написва книгата Образи на смелостта, получила по-късно наградата Пулицър.

По това време Жаклин започва да обзавежда и декорира тяхната къща, както и да купува дрехи на известни дизайнери. От своя страна Кенеди има няколко извънбрачни любовни връзки и периодично проблеми със здравето. Жаклин създава много добри отношения със свекъра си и брата на Джон, Робърт (Боби).

Семейство Кенеди по време на политическата кампания през 1960 г.

През януари 1960 г. сенаторът Джон Кенеди обявява, че ще се кандидатира за президент, след което започва да работи дълги часове и да обикаля страната. Джаки го подкрепя и участва активно в кампанията. По това време тя научава, че е бременна. Поради един спонтанен аборт и раждане на мъртво дете преди това, лекарите я съветват да остане в къщи. Но тя продължава активно кампанията, като дава интервюта, отговаря на писма и пише всяка седмица във вестниците.

На 8 ноември 1960 г. Джон Кенеди печели изборите с незначителна преднина пред Ричард Никсън. Две седмици по-късно се ражда Джон Ф. Кенеди-младши. Когато съпругът ѝ полага клетва за президент, Джаки все още е неукрепнала сред раждането, но започва да изпълнява функциите си на първа дама. Тя обича да дава интервюта и да бъде фотографирана, но се опитва да държи децата – Каролайн и Джон, далече от пресата.

Реставрирането на Белия дом като архитектурна и исторически забележителна сграда е един от първите и най-важни проекти, които мисис Кенеди започва почти веднага след встъпването. Още при първото си посещение тя е учудена от пренебрежението към историческата значимост – стаите са обзаведени с безлични мебели без особен вкус и приемственост. Първата ѝ задача е да направи семейната резиденция уютна за живот и да я реставрира. Тя добавя кухня и стаи за децата. С нейна помощ е издаден първият указател на Белия дом, от чиито продажби става възможно събирането на средства за по-нататъшна реставрация. На 14 февруари 1962 г. мисис Кенеди кани екип на телевизия CBS в Белия дом и го развежда из отделните стаи, за да направи телевизионните зрители съпричастни към проекта. Жаклин Кенеди става символ на изискан вкус, добри маниери и загриженост за историческото минало на САЩ. С елегантните си тоалети от световноизвестни дизайнери тя става пример за подражание в модата и спечелва сърцата на хиляди почитатели по света.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Име Роден/а Починал/а Бележки
Мъртвородена дъщеря 23 август, 1956 23 август, 1956 Родителите имат намерение да я кръстят Арабела, но на гроба ѝ няма име.
Керълайн Бувие Кенеди 27 ноември 1957 Женена за Ъруин Шлосбърг, има две дъщери и един син. Тя е единственото останало живо дете на Жаклин и Джон Кенеди.
Джон Ф. Кенеди младши 25 ноември 1960 16 юли 1999 Женен за Керълайн Бесет, умира при самолетна катастрофа през 1999.
Патрик Бувие Кенеди 7 август 1963 9 август 1963 Умира от HMD (на английски: hyaline membrane disease).
Жаклин с двете деца след погребалната церемония на 24 ноември 1963 г.

На 21 ноември 1963 г. президентът Кенеди и съпругата му правят официална визита в Тексас, по-специално Сан Антонио и Хюстън. След кратко посещение на военни обекти те летят за Далас. Докато пътуват от летището с откритата президентска лимузина (семейство Кенеди са на задната седалка), президентът е смъртоносно ранен. Джаки пропълзява по задната част на колата към агент от секретните служби. На този ден тя носи розов костюм, който е опръскан с кръвта на президента. Жаклин Кенеди отказва да го свали и продължава да го носи, когато по-късно в самолета, Джонсън (дотогава вицепрезидент) полага клетва като президент на САЩ.

Погребалната церемония е в катедралата „Свети Матей“ (St. Matthew's Cathedral). Джон Кенеди е погребан в националното гробище Арлингтън (Arlington National Cemetery). След погребението Джаки се оттегля от обществения и политически живот. Само на 34 години по време на убийството на Кенеди, със смелостта и силата на характера си тя спечелва възхищението на цял свят.

Остава в Белия дом с децата си две седмици след смъртта на съпруга си, след което прекарва зимата на 1964 г. в Джорджтаун. Жаклин Кенеди продава семейната къща в Атока, Вирджиния и купува луксозен апартамент на 5-о авеню, 1040 – Ню Йорк, с надеждата да има свой личен живот далече от всяка публичност. Тя носи траур в продължение на една година. Дъщеря ѝ Керълайн споделя със своя учител, че майка ѝ често плаче.

Аристотел Онасис[редактиране | редактиране на кода]

На 20 октомври 1968 г. Жаклин Кенеди сключва брак с милионера Аристотел Онасис, гръцки бизнесмен. Четири месеца преди това братът на Джон Кенеди, сенаторът Робърт Кенеди (Боби), е убит в Лос Анджелис. В този момент от живота си Джаки счита, че семейство Кенеди са преследвани и че тя и децата ѝ трябва да напуснат страната. Бракът с Онасис ѝ позволява да направи това, като при това неговите пари могат да осигурят на всички охолно и спокойно съществуване, докато нейното име и известност могат да осигурят на Аристотел обществено положение.

Преди женитбата си Аристотел Онасис дълго време поддържа любовна връзка с Мария Калас, световноизвестната опера певица. Предполага се, че Онасис изоставя Калас, за да се ожени за Джаки, но личната ѝ секретарка твърди в книгата си, че двамата продължават да се срещат тайно в Париж.

Бракът се оказва не много успешен. Новото семейство много рядко е заедно. Появява се напрежение между дъщерята на Онасис от предишен брак, Криситина, и Жаклин, защото всяка от тях вижда в лицето на другата съперница за наследството. Когато Аристотел Онасис умира, Джаки е в Ню Йорк с децата си. Кристина ѝ предлага 26 милиона долара, които тя приема и се отказва да предявява претенции към останалото наследство.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Жаклин Кенеди и семейство Рейгън през 1986 г.

След смъртта на Аристотел Онасис през 1975 г. Жаклин Онасис е отново вдовица. Само на 46 години, но с вече пораснали деца, тя решава да започне работа, но не поради финансова нужда, а заради самата себе си. Тъй като обича журналистиката и литературата, тя приема предложение за работа като редактор във Вайкинг прес (Viking Press). От средата на 70-те години до смъртта ѝ неин спътник в живота е Морис Темпълсмен (роден 1929 г.), индустриалец и търговец на диаманти от белгийски произход.

Гробът на Жаклин Онасис

Жаклин Онасис се отнася положително към приносите на чернокожите автори в американската литература и окуражава Дороти Уест да довърши книгата си „Сватбата“. Това е книга за расизма, класовото разделение, богатството и властта в САЩ. Книгата е публикувана през 1995 г., а през 1998 г. излиза и филм с Хали Бери в главната роля.

Тя работи също в насока да защити и съхрани културното наследство на Щатите. Тя спира разрушаването на исторически къщи. Докато е в Ню Йорк, прави всичко възможно да предотврати разрушаването на централната гара (Grand Central Terminal). Паметна плоча във вътрешността на сградата отбелязва нейната роля за запазването ѝ. През 80-те години тя участва в протести срещу строежа на небостъргачи, които биха засенчвали популярния Сентръл Парк.

През януари 1994 г. тя е диагностицирана с лимфома, тип раково заболяване. Заболяването е обявено пред обществеността през февруари. Към април болестта прогресира и на 18 май тя се прибира в апартамента си в Ню Йорк. Журналисти, приятели и туристи се събират пред нейния дом на 5-о авеню 1040. Умира на 19 май в 22:15 часа, на 64 години. Нейният син Джон Ф. Кенеди-младши (който умира 5 години по-късно) съобщава за смъртта ѝ пред телевизионните камери. Неговите думи са: „Моята майка почина, заобиколена от приятели и роднини, книгите, хората и нещата, които обичаше. Тя го направи по нейния си начин, при нейните условия и ние всички сме щастливи и доволни от това“.

Погребана е до Джон Ф. Кенеди, сина им Патрик и дъщеря им Арабела в националното гробище Арлингтън.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за