Дик де Лонли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дик де Лонли
Dick de Lonlay
френски журналист
Dick de Lonlay.jpg
Роден
Georges Hardouin
Починал
Дик де Лонли в Общомедия

Дик де Лонли (на френски: Dick de Lonlay, псевдоним на Georges Hardouin) е френски офицер, историк, журналист, политик и художник. Военен кореспондент в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дик де Лонли е роден през 1846 г. в Сен Мало, Франция. Посвещава се на военното поприще. Служи в армията на Втората империя. Командир на полк.

Напуска военната служба и специализира военна история. Публикува разкази за Френско-пруската война (1870-1871). Илюстрира ги със собствени рисунки.

Военен кореспондент за в-к „Le Monde Illustre“ и в-к „La Moniteur universel“ по време на Руско-турската война (1877-1878). Публикува серия от репортажи за главните събития от войната[1]. Издава ги в самостоятелното издание „Спомени от войната и пътуване като доброволец в XXVI-ти казашки полк“ (1888). Публикува впечатленията си от войната и в книгата „През България“ (1893).

По време на движението на генерал Жорж Буланже във Франция се бие на дуел срещу Алфред Леон. От 1889 г. е редактор на в-к „Флаг“, официален орган на Патриотичната лига, основана от Пол Деру.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Генов Ц., Освободителната Руско-турска война 1877-1878 г., С., 1978, 301