Дилема на таралежа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дилемата на таралежа е метафора за предизвикателствата на човешката интимност. Тя описва ситуация, при която група таралежи се стремят да се приближат един до друг, за да споделят топлината по време на студено време. Те обаче трябва да останат отделени, тъй като не могат да избегнат нараняване един друг с острите си игли. Въпреки че те споделят намерението си за близка реципрочна връзка, това не може да се случи поради причини, които те не могат да избегнат.

Артур Шопенхауер и Зигмунд Фройд използват тази ситуация, за да опишат това, което смятат за състояние на индивида по отношение на другите в обществото. Дилемата на таралежа подсказва, че въпреки добрата воля, човешката интимност не може да се осъществи без значителна взаимна вреда и в резултат на лица са предпазливото поведение и слабите взаимоотношения. С дилемата на таралежа се препоръчва да се използва умереност в работата с други хора, както заради собствения интерес, така и заради другите. Дилемата се използва за обясняване на интроверността и изолацията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hedgehog's dilemma“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.