Димовци (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg За другото българско село вижте Димовци (Област Велико Търново).

Димовци
Общи данни
Население30 души[1] (15 септември 2022 г.)
0,902 души/km²
Землище34,162 km²
Надм. височина531 m
Пощ. код6192
Тел. код04331
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ21124
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Гурково
Мариан Цонев
(ДПС)

Димовци е село в Южна България. То се намира в община Гурково, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Димовци се намира в полите на Стара планина в Подбалкана, на 2 км западно от началото на Прохода на републиката. Димовци е общо наименование на 5 отделни махали (Димовци, Дворище, Брестова, Червени попове и Жерговец), разположени на 2 – 3 км една от друга. Махала Червени попове може да се срещне в регистрите като Жълтопоп, а махала Жерговец от 1962 или 1963 година не се обитава от нито един жител.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според преданията село Димовци е заселено от чобан Димо, според някой дошъл от Новозагорските села, според други от село Кулапчий (днешният град Гурково), а според трети от селище намирало се северно от сегашното село Дъбово, Старозагорско. Друго предание разказва, че е заселено от богати българи, избягали от Търновград при завземането му от турците. Има и предположение че тук са се заселили много от богомилите, изгонени от Търновград. Застъпниците на последното предание се позовават на отсъствието на църкви във всичките пет махали. Трудно е да се каже кое от преданията е най достоверно, но много е вероятно заселването да е станало от Търновград, защото според спомените на някой възрастни жители, в Димовци са преобадавали хората с аристократични нрави и природна интелегентност. Освен това говорът на хората от Димовци е много по различен от говора на тези от Гурково, Дъбово, Ветрен и други селища от равнината и много по сходен с говора на хората от В. Търново. Недалеч от махала Димовци на 3 – 4 км. североизточно се намират местността Ключа и местността Градището. В тези две местности през турско са били изградени каменни укрепления за защита на Хаин Боаз. В местността Ключа укреплението е разположено на най-високото место, на около 2 км. от Хаин Боаз, има дъгообразна форма и най-вероятно е било оръдейна позиция. В местността Градището укреплението е разположено на около 100 метра над самия път Хаин Боази е дълго около 80 метра. Тук най-вероятно са се разполагали стрелците. Това укрепление е известно сред околното население под наименованието Дувара.

На около два километра на юг от тези две укрепления и на толкова на изток от с. Димовци в местността Болярски ливади, според преданието, е станала срещата между Иван Шишман и Османския владетел Мурад. Там била уговорена женитбата на сестра му Мара със султана.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В цялата история на село Димовци не е известно да са живели други народности освен българи, изповядващи християнска вяра. Нещо повече има предание че това селище е заселено от богомили. В подкрепа на последното може да се изтъкне факта че не е запомнено в някоя от махалите на с. Димовци да е имало църква.

Бележити личности[редактиране | редактиране на кода]

Цвятко Караджето (Караджов) – хайдутин.

Роден около 1800 г. в с Димовци, хайдутувал 7 – 8 години с войвода Генчо Къргов от Колупчий, Генчо Веранов – байрактар от Колупчий, Кольо Папареца от Конаре, Петко Кортенчето, Димо Ялъмов от габровските колиби, Радой Караколев от Корен, Васил Пачата от Твърдица и други.

Цвятко Караджето се връща през 1831 г. на 32 години от хайдутлук в с. Димовци, но нямало мома като за него. По това време с женели на 18 – 20 години. Затова той дава всичките си пари, добити от хайдутлука, за построяване не училище в Димовци, като помолил брат си Тодор да кръсти първият си наследник или наследничка на неговото име. В 1832 г. се родили момиче. Кръстили го Цона (първата буква на Цвятко). Наследници на хайдутина Цвятко Караджето и наследницата му Цона са от Бумбалския род.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]