Димовци (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Димовци (Област Велико Търново).

Димовци
Общи данни
Население 33 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 34,162 km²
Надм. височина 531 m
Пощ. код 6192
Тел. код 04331
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 21124
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Гурково
Мариан Цонев
(ДПС)

Димовци е село в Южна България. То се намира в община Гурково, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Димовци се намира в полите на Стара планина в Подбалкана, на 2 км западно от началото на Прохода на републиката. Димовци е общо наименование на 5 отделни махали (Димовци, Дворище, Брестова, Червени попове и Жерговец), разположени на 2 – 3 км една от друга. Махала Червени попове може да се срещне в регистрите като Жълтопоп, а махала Жерговец от 1962 или 1963 година не се обитава от нито един жител.

Според преданията село Димовци е заселено от чобан Димо, според някой дошъл от Новозагорските села, според други от село Кулапчий (днешният град Гурково), а според трети от селище намирало се северно от сегашното село Дъбово, Старозагорско. Има и предание че е заселено от богомилите, изгонени от Търновград. Застъпниците на последното предание се позовават на отсъствието на църкви във всичките пет махали.[редактиране | редактиране на кода]

Недалеч от махала Димовци на 3 – 4 км североизточно се намират местността КЛЮЧА и местността ГРАДИЩЕТО. В тези две местности през турско са били изградени каменни укрепления за защита на ХАИН БОАЗ. В местността КЛЮЧА укреплението е разположено на най-високото место, на около 2 км от ХАИН БОАЗ, има дъгообразна форма и най-вероятно е било оръдейна позиция. В местността ГРАДИЩЕТО укреплението е разположено на около 100 метра над самия път ХАИН БОАЗ и е дълго около 80 метра. Тук най-вероятно са се разполагали стрелците. Това укрепление е известно сред околното население под наименованието ДУВАРА.

На около два километра на юг от тези две укрепления и на толкова на изток от с. ДИМОВЦИ в местността БОЛЯРСКИ ЛИВАДИ, според преданието, е станала срещата между Иван Шишман и Османския владетел Мурад. Там била уговорена женитбата на сестра му Мара със султана.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В цялата история на село ДИМОВЦИ не е известно да са живели други народности освен българи, изповядващи християнска вяра. Нещо повече има предание че това селище е заселено от богомили. В подкрепа на последното може да се изтъкне факта че не е запомнено в някоя от махалите на с. Димовци да е имало църква.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]