Община Гурково

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Гурково
Map of Gurkovo municipality (Stara Zagora Province).png
Общи данни
Област Област Стара Загора
Площ 292.26 km²
Население 5 346 души
Адм. център Гурково
Брой селища 11
Сайт www.obshtina-gurkovo.com
Управление
Кмет Стоян Николов
(БСП)
Общ. съвет 13 съветници
   ГЕРБ (4)
   ДПС (4)
   БСП (3)
   АБВ (2)

Община Гурково се намира в Южна България, Област Стара Загора. Включва 11 населени места с общо население от 5127 жители (към 01.02.2011) и територия 292 кв. км.

Общината е сред най-новите общини в страната, създадена през 1997 г.[1]

Населени места[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е в Централна България, заключена между Стара планина и Средна гора, в източния край на Розовата долина. Общината включва 11 населени места като гр. Гурково е административен център, в който живее най-голямата част от населението.

През територията на общината преминават две главни автотранспортни магистрали – Проходът на Републиката, свързващ Северна и Южна България и главния път София - Бургас с успоредната на него задбалканска железопътна линия. Гурково се намира на разстояние 40-50 км от важни стопански и административни центрове като Стара Загора, Казанлък, Нова Загора, Сливен и Велико Търново.

Климатът е преходно-континентален. През територията на общината преминава река Тунджа, а в южния ѝ край се намира язовир Жребчево.

Климатичните и почвени условия са благоприятни за развитието на етерично-маслени култури и лозя. Отглеждат се и зеленчуци, пшеница, ечемик, овощни дървета и др. Седемдесет процента от територията на общината е заета от гори. Природно-географските условия са благоприятни и за развитието на животновъдството – отглеждат се предимно свине, овце, кози и крави.

В екологично отношение районът е чист. Няма крупни замърсители на околната среда. Поради близостта до Стара планина и прекрасните си природни дадености, множеството хижи и почивни станции, общината се явява привлекателно място за отдих, туризъм, лов и риболов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Икономически годишник на район Стара Загора. Община Гурково, Търговско-промишлена палата, Стара Загора

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]