Димуш Търпенов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Търпенов
български общественик
Роден
Починал
Семейство
ДецаИлия Димушев

Димитър (Димуш) Търпенов е български търговец и общественик, деец на българското възраждане в Югозападна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в големия български град Лерин, тогава в Османската империя, днес Флорина, Гърция. Димитър Търпенов, който е известен като Магазинджи Димуш, става един от най-богатите и влиятелни хора в Леринско. Взима дейно участие в борбата за изграждане и укрепване на Българската екзархия и е спомоществовател на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Търпенов и синовете му са смятани за „стожери на българския дух“ в Леринско. Съдейства за строежа на българското училище в Лерин и предоставя къщата си за църковно-училищното настоятелство, както и за тайни събрания и срещи на революционери, укриване на четници и за провеждане на важни събрания, където се вземат съществени решения за ВМОРО.[1] Член е на Леринската българска община и е сред най-видните ѝ дейци.[2]

Арестуван е след Йосифовата афера, но след това е оправдан.[3]

Негови синове са българският революционер Илия Димушев и Антон Търпенов.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илия Димушев (1876 - 1934) // Македонски научен институт, 17 юли 2016 г. Посетен на 6 юли 2020 г.
  2. Ив., Ил. Учебното дѣло въ гр. Леринъ и Леринско // Илюстрация Илиндень IX (5 (85). Издание на Илинденската Организация, май 1937. с. 10-11.
  3. Георгиев, Величко, Стайко Трифонов. Македония и Тракия в борба за свобода: Краят на XIX - началото на XX век. Нови документи. София, Македонски научен институт, 1995. с. 138 - 139.