Дино Балтов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дино Балтов
български революционер
Роден

Костадин (Дино) Балтов е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в българския южномакедонски град Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис в Гърция. Взема дейно участие в националноосвободителните борби на българите в Македония.

В 1903 година участва в сборната чета на Кръстьо Асенов.[1] След Илинденско-Преображенското въстание продължава революционната си дейност. На околийския конгрес в Кукуш в 1905 година край Арджанското езеро е избрано ново ръководство на Кукушката революционна околия. На конгреса са избрани и две околийски съдилища. Първият район включва западната част на града и селата, които се намират на запад от Кукуш. Избраните членове на съдилището на този район са Дино Балтов, Мицо Бръчков и Мицо Хаджиев.[2][3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Влахов, Туше. Кукуш и неговото историческо минало. Второ допълнено издание. София, Наука и изкуство, 1969. с. 207–208.
  2. Гошев, Петър. Революционното движение в град Кукуш от 1903 до 1913 година // Македонски преглед XXX (3). София, Македонски научен институт, 2007. с. 112.
  3. В посочения източник от Гошев имената се споменават по два различни начина: по посочения и като Дино Болтов, Нишо Бричков и Мино Хаджиев.