Дионисиос Касдаглис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дионисиос Касдаглис
Dionysios Kasdaglis (Casdagli)
Информация
Държава Египет
 Гърция
Роден
Салфорд, Великобритания
Починал
1931
Кариера
Сингъл
Двойки
Друго
Летни олимпийски игри
Сребърен медал Атина 1896 - сингъл
Сребърен медал Атина 1896 - двойки
Информацията е актуална към 21.02.2011
Дионисиос Касдаглис в Общомедия

Дионисиос Касдаглис или Димитриос Касдаглис (на гръцки: Διονύσιος Κάσδαγλης) (на английски: Dionysios или Dimitrios E. Kasdaglis (Casdagli)) е гръцко-египетски тенисист, носител на два сребърни медала от летните олимпийски игри в Атина през 1896 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произхожда от семейство на търговци на памук, които напускат Египет за да се установят в Англия. През 1895 г. Касдаглис заминава за Александрия, за да подпомогне семейния бизнес. Тренира тенис в клубове в Александрия (Alexandria Sporting Club) и Кайро (Ifitos Kairou).

Финал на сингъл, мъже от ОИ 1986 г.

Дионисиос Касдаглис достига до борбата за медалите в тениса на първите летни олимпийски игри на сингъл и на двойки. На полуфинала на сингъл побеждава унгареца Момчило Тапавица, но губи финала от Джон Боланд от Великобритания. В турнира на двойки Касдаглис заедно с гръцкия тенисист Деметриос Петрококинос отново губи финала срещу Джон Боланд и германеца Фридрих Траун.

В официалната страница на МОК сребърния медал на сингъл е записан за Гърция, а на двойки за смесен отбор.[1] Понастоящем е доказано само британското му гражданство.

Неговият брат Ксенофон Касдаглис също е носител на два олимпийски медала от неофициалните олимпийски игри в Атина 1906 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]