Добрият ангел на смъртта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Добрият ангел на смъртта
Добрый ангел смерти
АвторАндрей Курков
Първо издание1997 г.
Оригинален езикруски

„Добрият ангел на смъртта“ (на руски „Добрый ангел смерти“) е роман от световноизвестния съвременен украински писател Андрей Курков, написан през 1997 г. На български е преведен от известната преводачка Светлана Комогорова – Комата. Книгите на Курков могат да бъдат описани като криминалета, замесени с много психология и философия. Във всички негови романи героят е самотен обикновен човек, който се забърква с бандити.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Романът „Добрият ангел на смъртта“ се възприема от критиката като имитация на световноизвестния бестселър на Дан БраунШифърът на Леонардо“ и е наричан „Кодът на Шевченко“. Истината обаче е, че когато Курков пише своето произведение през 1997 г. никой не е чувал за Браун.

Главният герой Николай Сотников се нанася в нова квартира, където намира останали вещи от предишния собственик на апартамента. Сред тях са няколко книги, в полетата на които има написани някакви бележки. Той започва да издирва предшественика си. Търсейки го, той се запознава с негови приятели и научава, че той е намерил смъртта си при мистериозни обстоятелства от ръката на непознат човек. Достига до важна и опасна информация, която води до документи, скрити в гроба на мъртвеца под главата му.

Героят прави среднощни разходки в гробище, за да открие документите, които отвеждат към други документи, заровени някъде. Междувременно се оказва, че склад за бебешки храни всъщност е прикритие на склад за наркотици. Животът му е напрегнат, опасностите го дебнат отвсякъде, а любопитството го отвежда до брега на Каспийско море. Пясъците на казахстанската пустиня обаче ще променят живота му из основи...

Край на разкриващата сюжета част.

Други книги от поредицата[редактиране | редактиране на кода]