Направо към съдържанието

Законът на охлюва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Законът на охлюва
Закон улитки
АвторАндрей Курков
Първо издание2007 г.
на български
Оригинален езикруски

„Законът на охлюва“ (на руски „Закон улитки“) е украински роман, написан от Андрей Курков – украински съвременен писател № 1. Заглавието на романа идва от една реплика на герой от книгата, която е цитирана по-долу. Преведена е великолепно на български от Елена Пейчева. Книгите на Курков могат да бъдат описани като криминални романи, замесени с много психология и философия. Във всички негови романи героят е самотен обикновен човек, който се забърква с бандити.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой на „Законът на охлюва“ е журналистът Виктор – герой, чиято съдба Курков започва да описва в предишната своя книга „Смъртта на непознатия“. Животът на Виктор е висял на косъм, но той успешно се преборва за него. Интригата се завихря около неговия пингвин – загубата му и впускането в напрегнато и изпълнено с перипетии издирване. Журналистът се изправя за пореден път сам лице в лице с мафията.

По пътя си Виктор среща много трудности и се забърква в поредица от неприятности. Среща се с мафиотски босове, оказва се в центъра на заплетени ситуации. Актуален и за нашата действителност е сблъсъкът на главния герой с корупцията на всички нива, която е обхванала Русия и Украйна.

Степента на напрежението се поддържа високо във всеки един момент от романа. Виктор се оказва дори и във войната в Чечения, където се среща с родители на загинали. Чува техните разкази за ужасите на войната. Краят на книгата настъпва, когато той открива пингвина си Миша и го отвежда в естествената му среда – Южния полюс.

Край на разкриващата сюжета част.

Други книги от поредицата[редактиране | редактиране на кода]