Донесете ми главата на Алфредо Гарсия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Донесете ми главата на Алфредо Гарсия
Bring Me the Head of Alfredo Garcia
РежисьориСам Пекинпа
ПродуцентиМартин Баум
СценаристиГордън Доусън
Сам Пекинпа
Базиран наистория:
Франк Ковалски
Сам Пекинпа
В ролитеУорън Оутс
Исела Вега
Робърт Уебър
Гиг Йънг
Крис Кристоферсън
Емилио Фернандес
МузикаДжери Филдинг
ОператорАлекс Филипс младши
МонтажГарт Крейвън
Роб Робъртс
Серхио Ортега
Денис Е. Долан
Филмово студиоOptimus Films
Estudios Churubusco
РазпространителЮнайтед Артистс
Жанрнео-уестърн
драма
екшън
Премиера7 август 1974
(Австрия)
Времетраене112 минути
Страна САЩ
Мексико мексико
Езиканглийски
испански
Бюджет1 500 000 щ.д.
Приходи700 000 щ.д.
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Донесете ми главата на Алфредо Гарсия“ (на английски: Bring Me the Head of Alfredo Garcia) е американско-мексикански нео-уестърн, излязъл по екраните през 1974 година, режисиран от Сам Пекинпа с участието на Уорън Оутс и Исела Вега в главните роли.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Тереза е бременна тийнейджърка, дъщеря на могъщ мексикански криминален бос, известен като Ел Джефе (на испански „Шефа“), е призована при баща си и разпитвана за самоличността на бащата на нероденото ѝ дете. Подложена на мъчения, тя разпознава бащата като Алфредо Гарсия, когото Ел Джефе е подготвял за негов наследник. Вбесен, Ел Джефе предлага награда от 1 милион долара на всеки, който „ми донесе главата на Алфредо Гарсия“.

Търсенето продължава два месеца. В Мексико Сити двама безстрастни убийци, облечени в бизнес костюми, Сапенсли и Куил, влизат в местен бар и се натъкват на Бени, пенсиониран офицер от армията на САЩ, който изкарва оскъдно прехраната си като пианист и управител на бара. Мъжете питат за Гарсия, вярвайки, че ще имат повече късмет, ако получат отговорите от американец. Бени се прави на глупак, казвайки, че името му е познато, но не знае кой е Гарсия.

Оказва се, че всички в бара знаят кой е Гарсия, те просто не знаят къде е той. Бени отива да се срещне с приятелката си Елита, прислужница в мотел в гетото. Елита признава, че е изневерила на Бени с Алфредо Гарсия, който ѝ е признал любовта си, нещо, което Бени отказва да направи. Елита му казва, че Гарсия е загинал при катастрофа при шофиране в нетрезво състояние миналата седмица.

Бени отива при Сапенсли и Куил в хотелската стая на човека, който ги е наел, бизнес партньора на Ел Джефе, Макс, и сключва сделка за 10 000 долара за главата на Гарсия, плюс аванс от 200 долара за разходи. Бени убеждава Елита да тръгне на пътешествие с него, за да посети гроба на Гарсия, като твърди, че иска само доказателство, че Гарсия всъщност е мъртъв и вече не е заплаха за връзката им.

Бени предлага брак на Елита, като обещава, че бъдещето им скоро ще се промени и тя може да се оттегли от работата си. Елита предупреждава Бени да не се опитва да нарушава тяхното статукво. Докато си правят пикник, Бени и Елита са посетени от двама мотористи, които вадят пистолети срещу двойката. Елита се съгласява да прави секс с мотористите, ако те пощадят живота на Бени, след което тръгва с един от тях. Той разкъсва ризата ѝ, оставя я да му удари два шамара, удря я по гърба, след което се отдалечава, тя го следва. Бени поваля втория моторист в безсъзнание и му взема пистолета. Откривайки, че Елита се кани да прави секс с първия моторист, Бени го застрелва и след това убива и втория моторист.

Бени признава на Елита за плана си да обезглави трупа на Гарсия и да продаде главата за пари. Отвратената Елита, все още разтърсена от току-що случилото се, моли Бени да се откаже от тази мисия и да се върне в Мексико Сити. Бени отново отказва, въпреки че се съгласява да се ожени за Елита в църквата на града, където е погребан Гарсия. Те намират гроба на Гарсия, но когато той отваря ковчега, Бени е ударен отзад от невидим нападател и изпада в безсъзнание. Той се събужда и се оказва полузаровен в гроба, а Елита е мъртва. Трупът на Гарсия е обезглавен.

Бени научава от селяните, че нападателите му карат комби. Той настига мъжете, те са спукали гума на пътя. Бени ги застрелва, претърсва колата им и взема главата на Гарсия. Спирайки в крайпътен ресторант, той опакова чувала с главата с лед, за да го запази за пътуването до дома. Бени говори на главата, сякаш Гарсия е все още жив, като първо обвинява Алфредо за смъртта на Елита и след това признава, че и двамата вероятно са я обичали еднакво.

Бени попада в засада от членове на семейството на Гарсия. Те си връщат главата и се канят да убият Бени, когато са прекъснати от пристигането на Сапенсли и Куил. Убийците се преструват, че питат за посоката. Куил произвежда картечен огън и убива по-голямата част от семейството, но е смъртоносно прострелян от един от тях. Докато Сапенсли тъжно гледа трупа на Куил, Бени пита: „Плащат ли ми?“ Сапенсли се обръща да стреля, но Бени го убива. Бени се връща в Мексико Сити, като през цялото време „спори“ с главата на Гарсия.

В апартамента си Бени измива главата на Гарсия и след това я носи в хотелската стая на Макс. Преструвайки се, че е готов да предаде главата си за своите 10 000 долара. Бени разкрива, че вече не е мотивиран от парите. Той казва, че Алфредо му е бил приятел и настоява да разбере защо Макс и другите искат главата му толкова силно. Той също така обвинява наградата за смъртта на Елита. Няколко мъже вадят пистолети, но Бени избягва огъня им, и ги убива всички. Той взема визитка от бюрото с адреса на Ел Джефе върху нея.

След като присъства на кръщенето на новия си внук, Ел Джефе поздравява Бени като герой в своята хасиенда и му дава куфарче с награда от един милион долара. Бени спокойно разказва колко хора са загинали за главата на Гарсия, включително неговата любима. Ел Джефе казва на Бени да вземе парите му и да хвърли главата на прасетата на излизане. Вбесен, че обектът, отговорен за смъртта на Елита, се смята за нищо повече от боклук, Бени убива всички бодигардове на Ел Джефе.

Тереза влиза с новородения си син, което кара Бени да се поколебае да застреля Ел Джефе. Тя призовава Бени да убие баща ѝ. Бени се подчинява и напуска хасиендата на Ел Джефе с Тереза, вземайки със себе си главата на Гарсия. Те се приближават до входната врата и Бени се сбогува с Тереза, напускайки сцената с думите: „Ти се грижи за момчето. А аз ще се грижа за бащата“. Бени тръгва с колата, само за да бъде убит от хората на Ел Джефе, техните картечници го разкъсват на парчета.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Уорън Оутс Бени
Исела Вега Елита
Робърт Уебър Сапенсли
Гиг Йънг Джони Куил
Хелмут Дантин Макс
Емилио Фернандес Ел Джафе
Крис Кристоферсън моторист
Дони Фритс втори моторист [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]