Дон Блек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стивън Доналд Блек
бял националист

Роден
28 юли 1953 г. (70 г.)

Учил вАлабамски университет
Политика
ПартияРепубликанска партия
Стивън Доналд Блек в Общомедия

Стивън Доналд Блек или Дон Блек е американски бял националист, основател на интернет форумаStormfront“. От 1970-те години е член на Ку-клукс-клан и Американската нацистка партия. През 1981 година е съден от американците в опит за въоръжено сваляне от власт на правителството в Доминика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Дон Блек е роден на 28 юли 1953 година в град Атънс, щата Алабама, САЩ. Става бял активист от ранна възраст, когато започва да разпространява в гимназията расистките вестници „White Power“ и „Thunderbolt“, което довежда до решение от страна на местното училищно настоятелство за забрана на разпространението на политическа литература.

ККК и Операция Червено куче[редактиране | редактиране на кода]

Блек се присъединява към рицарите на Ку-клукс-клан през 1975 година, след една година поема лидерството на организацията в Алабама, и се премества в Бирмингам. След оставката на Дейвид Дюк през 1978 година става един от лидерите на организацията. През 1979 година се кандидатира за кмет на Бирмингам, на които получава около 2 % от гласовете.

На 27 април 1981 година Дон Блек и девет други съмишленици, свързани с ККК, са арестувани в Ню Орлиънс, при опит да се качат на танкер с оръжия и боеприпаси, и да нахлуят и извършат преврат на остров Доминика, чиято операция е наречена „Червено куче“. Блек е осъден на 3 години затвор, и пуснат на свобода на 15 ноември 1984 година. По време на престоя си във федералния затвор Дон Блек взима уроци по програмиране, което го подтиква да се основе Stormfront в интернет години по-късно.

Stormfront[редактиране | редактиране на кода]

Дон Блек създава интернет форума „Stormfront“ през 1995 година. В него се популяризират се изказвания на Уилям Пиърс и Дейвид Дюк, както и произведения от Института за исторически преглед.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]