Дон Линд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Дон Линд
Don Lind.jpg
американски астронавт
Роден 18 май 1930 г. (88 г.)
Мидвейл, Юта, САЩ
Националност американец
Друга професия учен
Звание подполковник
Престой в космоса 7 денонощия 0 часа 8 минути
Селекция NASA-5 (1966)
Мисии STS-51B
Емблема на мисията
Sts-51-b-patch.png
Пенсиониране април 1986
Дон Линд в Общомедия

Дон Лесли Линд (на английски: Don Leslie Lind) е роден на 18 май 1930 год. в Мидвейл, щата Юта. Американски учен и астронавт от НАСА.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Линд завършва гимназия в родния си град. След това постъпва в Университета на Юта, който завършва през 1953 год., като бакалавър по физика. През 1964 год. защитава докторат по физика и философия в Университета Бъркли, Калифорния.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1957 год. придобива квалификация "морски летец" и в продължение на четири години служи на като такъв на борда на американския самолетоносач Ханкок (USS Hancock). През това време Линд е налетял повече от 4500 часа, от които 4000 полетни часа на реактивни самолети. Има чин "командир" от резерва на военноморските сили на САЩ.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

От 1964 год. д - р Дон Линд е на работа в НАСА и по специално в Goddard Space Flight Center като специалист по космическа физика. Изтъкнат учен, с прекрасен стаж като морски пилот, той не остава незабелязан от службата за подбор на астронавти. На 4 април 1966 год. е селектиран за астронавт в Астронавтска група №5 и започва подготовка за участие в космически полет по програмата Аполо. След приключване на курса по обучение Линд получава назначение като пилот на лунния модул на Аполо 20. След като този полет е отменен от Конгреса на САЩ на 4 януари 1970 год., той започва подготовка по програмата "Скайлаб". Назначен е за пилот в дублиращите екипажи на Скайлаб-3 и Скайлаб-4. При неосъществената Скайлаб спасителна мисия д-р Линд е пилот на основния екипаж. Такъв е и при планираната, но нереализирана мисия Скайлаб-5, първоначално предвидена за 1976, а по - късно отложена за 1977 год. След приключване на тази програма Линд е назначен за инструктор по подготовката на специалисти за полезния товар в новата програма Спейс шатъл. Най-сетне той извършва своя първи и последен космически полет, цели 19 години след селекцията на НАСА. Това става от 29 април до 6 май 1985 г. на космическата совалка Чалънджър, мисия STS-51B. Полетът е с продължителност малко над седем денонощия. По това време д-р Дон Линд е на 55 години и е най-възрастния човек летял дотогава в Космоса. След този полет Линд напуска НАСА през 1986 г. и става професор по физика и астрономия в Университета на Юта. Той е член на Американският геофизичен съюз и Американската асоциация за експериментална наука.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Медал на НАСА "За изключителни заслуги", 1974 год.

Източници[редактиране | редактиране на кода]