Драгослав Аврамович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Драгослав Аврамович
Драгослав Аврамовић
сръбски икономист
Роден
Починал
ПогребанБелград, Сърбия

Учил вБелградски университет
Научна дейност
ОбластИкономика
Работил вОрганизация на обединените нации
Семейство
Подпис

Драгослав Аврамович (на сръбски: Драгослав Аврамовић) е сръбски икономист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 октомври 1919 година в Скопие, тогава Кралство Югославия, днес в Северна Македония. Завършва гимназия в родния си град. През 1956 година получава докторска степен по икономически науки от Юридическия факултет на Белградския университет.

От 1953 до 1977 година работи като икономист в Международната банка за възстановяване и развитие. От 1994 до 1996 година е управител на Народната банка на Югославия.

През 1994 година е избран за дописен член на Сръбската академия на науките и изкуствата.

Умира на 26 февруари 2001 година в град Роквил, щата Мериленд, САЩ.[1] Погребан е в Белград.[2]

Дейност в Югославия[редактиране | редактиране на кода]

Преди да се присъедини към Световната банка, Аврамович е лектор в Белградския университет и работи последователно в Народната банка на Югославия и Министерството на финансите. След това се установява в САЩ.

През 1992 година се завръща в Югославия. Съветва правителството на Слободан Милошевич във време на икономическа криза, вследствие на санкциите на ООН и огромна инфлация. Придобива голяма популярност след като осъществява икономическа реформа, която овладява инфлацията и стабилизира местната валута. В резултат е назначен за управител на Народната банка. Освободен е от поста, след като отказва да отпечата допълнително количество валута, което да се използва за спасяване на държавните предприятия от банкрут. В алтернатива предлага да се извършат пазарно-ориентирани икономически реформи.

След освобождаването си като управител на Народната банка, критикува икономическата политика на правителството и лично Слободан Милошевич. Голямата му популярност сред народа и критичната му позиция към Милошевич го превръщат в символичен лидер на опозиционните партии. През 1996 година не успява да се яви като лидер на опозиционната коалиция „Заедно“ на местните федерални избори поради влошено здраве. През 2000 година той е един от двамата кандидати, заедно с Воислав Кощуница, за които се вярва, че могат да победят Милошевич на изборите. Отказва да участва в изборите заради своето здраве и напреднала възраст.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Драгослав Аврамович // САНУ. Архивиран от оригинала на 2015-01-14. Посетен на 22 март 2015.
  2. а б Dragoslav Avramovic, 81, Economist With the World Bank // New York Times. Посетен на 22 март 2015.