Драгослав Аврамович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Драгослав Аврамович
Драгослав Аврамовић
сръбски икономист
Роден
Починал
26 февруари 2001 г. (81 г.)
Научна дейност
Област Икономика
Подпис Signature Dragoslav Avramovic.png

Драгослав Аврамович (на сръбски: Драгослав Аврамовић) е сръбски икономист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 октомври 1919 година в Скопие, тогава Кралство Югославия, днес в Република Македония. Завършва гимназия в родния си град. През 1956 година получава докторска степен по икономически науки от Юридическия факултет на Белградския университет.

От 1953 до 1977 година работи като икономист в Международната банка за възстановяване и развитие. От 1994 до 1996 година е управител на Народната банка на Югославия.

През 1994 година е избран за дописен член на Сръбската академия на науките и изкуствата.

Умира на 26 февруари 2001 година в град Роквил, щата Мериленд, САЩ.[1] Погребан е в Белград.[2]

Дейност в Югославия[редактиране | редактиране на кода]

Преди да се присъедини към Световната банка, Аврамович е лектор в Белградския университет и работи последователно в Народната банка на Югославия и Министерството на финансите. След това се установява в САЩ.

През 1992 година се завръща в Югославия. Съветва правителството на Слободан Милошевич във време на икономическа криза, вследствие на санкциите на ООН и огромна инфлация. Придобива голяма популярност след като осъществява икономическа реформа, която овладява инфлацията и стабилизира местната валута. В резултат е назначен за управител на Народната банка. Освободен е от поста, след като отказва да отпечата допълнително количество валута, което да се използва за спасяване на държавните предприятия от банкрут. В алтернатива предлага да се извършат пазарно-ориентирани икономически реформи.

След освобождаването си като управител на Народната банка, критикува икономическата политика на правителството и лично Слободан Милошевич. Голямата му популярност сред народа и критичната му позиция към Милошевич го превръщат в символичен лидер на опозиционните партии. През 1996 година не успява да се яви като лидер на опозиционната коалиция „Заедно“ на местните федерални избори поради влошено здраве. През 2000 година той е един от двамата кандидати, заедно с Воислав Кощуница, за които се вярва, че могат да победят Милошевич на изборите. Отказва да участва в изборите заради своето здраве и напреднала възраст.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Драгослав Аврамович. // САНУ. Посетен на 2015-03-22.
  2. а б Dragoslav Avramovic, 81, Economist With the World Bank. // New York Times. Посетен на 2015-03-22.
     Портал „Македония“         Портал „Македония