Египетски богове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Древноегипетски божества)

Обикновено се смята, че древните египтяни са политеисти. Египетските богове са персонификация на природни стихии, събития от живота, чувства. Египетският пантеон е един от най-внушителните. Боговете живеят на земята (в храмовете) и те трябва да бъдат почитани и уважавани. Затова древните египтяни е трябвало да им отправят молитви, да им танцуват, пеят и да им принасят дарове – храна и скъпоценни предмети. Само Ехнатон, познат като „фараонът-еретик“ се опитва да наложи монотеистичната религия към слънчевия диск Атон по време на краткото си царуване.

За повече от пет хиляди години от историята на фараонския Египет, религията се е развила съвсем малко. Според периода, някои божества стават по-важни и почитани, докато други загубват божественото си влияние.

В Египет божествата вземат човешки образ късно в историята на страната. Отначало всички богове са изобразявани в образ на животно: Баст – котка, Анубис – чакал, Ра – сокол и т.н. Едва по-късно те придобиват по човешки черти, като се започва от тялото. В Средното царство божествата вече са с човешко тяло, а главата е на животно. Това произлиза от факта, че дотогава поклонниците на дадено божество са го възприемали като животно. И за да стане прехода по-плавен, жреците постепенно променят тази структура на боговете. По времето на Новото царство боговете са вече с ясно изградени човешки черти, дори главата на някои божества е вече човешка. Изида, Озирис, някой божества-пазители и др.

О, бог, ти виж! Към тебе идвам.
Ръцете ми издигнати са за молитва,
и ти поднасят истина и правда...
В сърцето ми не ще откриеш ни лъжа, нито измама,
защото зная, че живееш ти и съществуваш,
от истината и от правдата...
О, бог, знай!
Не съм извършил в света аз прегрешения
не съм на никого направил лошо,
не съм си присвоявал ничии блага.

из „Книга на мъртвите“

Египетските божества са и невидими (Амон), и видими (Апис). Важно е да се отбележи, че обитателите по бреговете на река Нил обожествявали символите, които те представлявали. Също така египтяните се съмнявали доста, че богинята на майчинството (Таурет) в действителност е хибридно същество, още повече, че боговете били обожествявани под имената дадени им от хората. Техните истински имена са известни само лично на тях: Изида можела да се похвали, че знае тайното име на слънцето, и да има следователно цялата власт върху него !

Боговете, независимо от политеизма (повече от 700 божества), са се разглеждали като един: просто наречен Бог... Божествеността е била едновременно множествена и Единствена.

Според теологията на Новото царство, боговете са само три: Птах, Амон и Ра.

Списъци с египетски божества:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]