Душники-Здруй

от Уикипедия, свободната енциклопедия

 

Душники-Здруй
Знаме
      
Герб
50.4033° с. ш. 16.3909° и. д.
Душники-Здруй
Страна Полша
Площ22,28 km²
Надм. височина583 m
Население4240 души[1] (31 март 2021 г.)
190 души/km²
Пощенски код57-340
Официален сайтwww.duszniki.pl
Душники-Здруй в Общомедия

Душнѝки-Здруй (на полски: Duszniki-Zdrój, на немски: Bad Reinerz), често опростено до Душники, е курорт в долината Клодзко и Клодзкия окръг, Долносилезко войводство, в югозападна Полша. Към декември 2021 г. градът има население от 4329 души. Разположен на река Бистрица, той привлича туристи от Полша и цял свят.

История[редактиране | редактиране на кода]

Исторически барометър в спа парка

Селището се споменава през 1324 г.[2] Получава градски права през 1346 г.[3] До 1595 г. остава в частни ръце.[2] През града минава търговски път, свързващ Силезия и Бохемия, което допринася за неговото развитие.[2] Тъкачеството и производството на хартия се развиват, както и железарската промишленост, но местните железни залежи бързо се изчерпват.[2] През 1584 г. е построено кметство, а през 1605 г. фабрика за хартия, в която сега се помещава Музеят на производството на хартия. Развитието на града е спряно от Тридесетгодишната война (1618 – 1648).[2] През 1669 г. полският крал Ян II Кажимеж Васа спира в града след абдикацията си.

През 1748 г. са извършени първите изследвания на минерални извори, а през 1751 г. започва балнеолечение.[4] През 1769 г. градът получава статут на балнеологичен град. През 1822 г. е основано помпено помещение.[4] През 1826 г. 16-годишният Фредерик Шопен посещава спа центъра, за да се лекува. Там той изнася първия си концерт извън Руската подялба на Полша, който е и първият му благотворителен концерт.[2][4] През 1877 г. е построена сграда с концертна зала и читалня, а след 1881 г. са построени много къщи за гости.[4] През 1896 или 1897 г. е открит паметник в чест на 60-годишнината от престоя на Шопен.

През 1949 г. 1500 гръцки бежанци от гръцката гражданска война, предимно жени и деца, са временно приети в Душники-Здруй, преди да им бъдат намерени нови домове в други градове.[5]

Градът пострада от наводнението в Централна Европа през 1997 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на града се основава на туризма, като няколкостотин хиляди души посещават града и района всяка година. Освен това има няколко завода за бутилиране на минерална вода, традиционни заводи за производство на хартия и производител на кристални бижута. Музеят на производството на хартия в Duszniki-Zdrój се намира в града.

Спа[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че районът е известен със здравословните си води поне от късното Средновековие, спа центърът е официално основан през 1769 г. Естествените газирани води на Душники се използват за лечение на различни заболявания, включително сърдечни проблеми, стомашни проблеми. Освен това в града има редица съоръжения за балнеотерапия и център за лечение на остеопороза.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Най-разпознаваемата забележителност на Душники-Здруй е Музеят на производството на хартия, създаден в стара фабрика за хартия от XVII век. Той е посочен като официален исторически паметник на Полша. Други значими места включват църквата „Свети Петър и Павел“, която съдържа уникален бароков амвон, стилизиран във формата на кит, и театърът „Фредерик Шопен“, създаден на мястото, където през 1826 г. 16-годишният Фредерик Шопен изнася първия си концерт извън Руското разделяне на Полша и първият си благотворителен концерт. От 1946 г. тук се провежда ежегодният Международен Шопенов фестивал .

Международни отношения[редактиране | редактиране на кода]

Кметство в Душники-Здруй

Душники-Здруй е побратимен с:[6]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. bdl.stat.gov.pl // Посетен на 3 октомври 2022 г.
  2. а б в г д е Historia // Visit Duszniki. Посетен на 28 October 2019. (на полски)
  3. Duszniki-Zdrój (dolnośląskie) // Polska w liczbach. Посетен на 28 October 2019. (на полски)
  4. а б в г Historia Duszniki-Zdrój // Uzdrowiska Kłodzkie. Посетен на 28 October 2019. (на полски)
  5. Izabela Kubasiewicz, Emigranci z Grecji w Polsce Ludowej.
  6. Miasta partnerskie // Duszniki-Zdrój. Oficjalna strona miasta. Посетен на 28 October 2019. (на полски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Duszniki-Zdrój в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​