Дънди Крокодила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дънди Крокодила
Crocodile Dundee
РежисьориПитър Фейман
В ролитеПол Хогън
Линда Козловски
Марк Блум
Дейвид Гулпилил
Мичъл Ламбърд
Джон Мейлън
МузикаПитър Бест
СценографияРъсел Болд
Жанрприключенски, комедия
Премиера24 април 1986 г.
(Германия)
Времетраене97 минути
Страна Австралия
САЩ
Цветностцветен
Бюджет$8,8 милиона
Приходи$328 милиона
Хронология
Дънди Крокодила 2
Външни препратки
IMDb Allmovie
Дънди Крокодила в Общомедия

„Дънди Крокодила“ (на английски: Crocodile Dundee) е австралийско-американска комедия от 1986 г., който се развива в австралийската пустош и в Ню Йорк. Премиерата му е на 30 април 1986 г. в Австралия и на 26 септември 1986 г. в САЩ.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Майкъл Дънди, по прякор „Крокодила“, е австралиец, който не признава дребните удобства на модерната цивилизация. Той предпочита да лови крокодили с голи ръце, да се справя с гигантски водни бикове, а вечерите си прекарва в бара, където се напива до припадък и вечно осъмва под масата. Неговият волен дух го прави симпатичен чудак в очите на околните, които трудно могат да го разберат. Но Дънди се изправя пред неочаквано изпитание – пътуване до Ню Йорк, където неотстъпчивата красавица, репортерката Линда получава възможност да напише материал за пресата. Какво по-странно и невъобразимо събитие от срещата на Дънди с космополитния Ню Йорк!

Край на разкриващата сюжета част.

Това е не само най-касовата кинокомедия от 1986 година, но и филмът, с който австралийското кино обърна върху себе с вниманието на световната критика. Свежият и неподправен хумор, отличната актьорска игра на Пол Хоган („Златен глобус“ за тази роля), както и удивителното чувство на кинематографичен ритъм и пластика за впечатляващите качества на тази творба. Нещо повече „Крокодилът Дънди“ породи след себе си поредица от аналогични комедии, издържани в духа на противопоставянето на естествения човек и условностите на модерната цивилизация. А това е само едно от доказателствата за художествената оригиналност на този самобитен филм. И днес неговите качества не са ерозирали във времето и творбата на Питър Фейман се гледа с удоволствие.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]