Дърводелство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дърводелци на работа
Традиционни дърводелски инструменти

Дърводелството е професия и занаят, в който основната извършена работа е рязане, оформяне и монтаж на строителни материали по време на строителството на сгради, кораби, дървени мостове, бетонен кофраж и др. Дърводелците традиционно са работили с естествено дърво и са извършвали по-груби работи като рамкиране, но днес се използват и много други материали[1] и понякога по-фините занаяти на производство на шкафове и мебели се считат за дърводелство.

Дърводелците обикновено са първите и последните работници на работния обект.[2] До края на 19-ти век дърводелците обикновено са оформяли сгради с греди; сега тази старомодна дърводелска конструкция се нарича „рамкиране на дървен материал“. Дърводелците се учат на тази професия, като са наети чрез обучение за чиракуване – обикновено 4 години – и се квалифицират, като успешно попълват теста за компетентност на съответната страна на места като Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Австралия и Южна Африка.[3] Също така е обичайно умението да се научи чрез трудов опит, различен от официална програма за обучение, което може да се случи на много места.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

В Съединените щати 98,5% от дърводелците са мъже и това е четвъртото най-доминирано от мъжете занимание в страната през 1999 г. През 2006 г. в САЩ има около 1,5 милиона дърводелски позиции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Roza, Greg. A career as a carpenter. New York: Rosen Pub., 2011. 6. Print.
  2. Vogt, Floyd, and Gaspar J. Lewis. Carpentry. 4th ed. Clifton Park, NY: Thomson Delmar Learning, 2006.xvi Print.
  3. Carpenter | Careers in Construction
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Carpentry в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​