Държавна опера Стара Загора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дон Жуан-постановка Стефано Пода 2009, Античен форум Августа Траяна Стара Загора
Кармина Бурана - постановка Петър Одажиев 2007, Античен форум Августа Траяна Стара Загора
Старозагорската опера

Държавна опера Стара Загора е първата извънстолична опера в България.

Началото на оперното изкуство в Стара Загора е поставено на 27 февруари 1925 , когато е изиграна операта "Гергана". Нейното появяване само няколко години след създаване на оперния театър в София е истински културен феномен в републикански мащаб.

Постепенно дейността на Старозагорската опера се разширява и обхваща цяла Южна България, поради което операта се нарича Южнобългарска. Тя изиграва просветителска роля сред населението като пропагандира едно изкуство непознато до момента, към което българският народ проявява предразположение и посреща с нарастващ интерес. Независимо от трудностите през Втората световна война операта не прекъсва дейността си.

През 1946 г. държавата изцяло поема издръжката на Южнобългарската опера. През 1971 г. е построена новата модерна сграда на операта по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сградата на операта е най-голяма на Балканския полуостров.

През 1991 г. пожар унищожава сградата на операта. Изпепелени са безценни декори и сценични костюми, а кристалните полилеи, внесени специално от Италия са унищожени.

След дълги години на събиране на средства за възстановяване на сградата, включително чрез дарителски сметки от родолюбиви граждани, най-после с изключителното финансово съдействие на Община Стара Загора ремонтът приключва и на 5 октомври 2010 (празникът на град Стара Загора), с премиера на операта "Кармен" от Жорж Бизе отново отваря врати най-красивата оперна сграда в България.

Сайт[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт на Държавна Опера Стара Загора