Евалд фон Клайст-Шменцин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евалд фон Клайст-Шменцин
Ewald von Kleist-Schmenzin
германски юрист
Роден
Починал

Националност Флаг на Германия Германия
Образование Лайпцигски университет
Семейство
Баща Херман фон Клайст
Майка Елизабет фон Клайст
Деца Евалд-Хайнрих фон Клайст-Шменцин

Евалд фон Клайст-Шменцин (на немски: Ewald von Kleist-Schmenzin) е германски юрист и борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Евалд фон Клайст-Шменцин е син на кралския пруски ритмайстер Херман фон Клайст (1849-1913) и съпругата му Елизабет (1863-1945). Роден в Дуберов, провинция Померания (сега Доброво, Полша), той подкрепя национално-консервативната Германска национална народна партия. Като консерватор, той подкрепя идеята за монархията и християнските идеали, показана отчасти чрез членството си в Ордена на св. Йоан, на който той е признат за рицар на честта през 1922 г. и в който е повишен до Рицар на правосъдието през 1935 г.[1][2] Той е твърд, активен противник на нацизма още преди Хитлер да влезе във властта през 1933 г.

Клайст-Шменцин заминава за Обединеното кралство през 1938 г. като таен пратеник на адмирал Вилхелм Канарис и полковник Лудвиг Бек. Той трябва да накара британското правителство да осъзнае съпротивата срещу управлението на Хитлер в Германия.

Той все още подкрепя идеята за свалянето на Хитлер и за тази цел се запознава с Карл Фридрих Гьорделер през 1942 и 1943 г., консервативен и част от съпротивата, който също подкрепя преврата. Клайст-Шменцин в крайна сметка намира своя път в заговора и се застъпва за редица насилствени действия, за да се премахне Хитлер. Той призовава сина си, лейтенант Евалд-Хайнрих фон Клайст-Шменцин да извърши самоубийствен атентат през януари 1944 г., в който да взриви Хитлер с две ръчни гранати, скрити под нова униформа, която да „демонстрира“ на Хитлер.[3] Клайст-Шменцин също подкрепя плана на Клаус фон Щауфенберг да убие Хитлер с бомба в Източна Прусия.

Бомбата на Щауфенберг не успява да убие Хитлер на 20 юли 1944 г., а Клайст-Шменцин е арестуван на следващия ден. На 23 февруари 1945 г. е изправен пред скандалния нацистки Народен съд, където е осъден на смърт заради неговата роля в заговора. Той е екзекутиран в затвора Пльоцензе в Берлин на 9 април 1945 г. – месец преди края на войната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robert M. Clark, Jr., The Evangelical Knights of Saint John; Dallas, Texas: (2003); p. 45.
  2. The Knights of Saint John in Germany. // GREAT ORDERS OF CHIVALRY. Посетен на 21 ноември 2013.
  3. Vat, Dan van der. Ewald-Heinrich von Kleist obituary. // The Guardian. 13 март 2013. Посетен на 19 февруари 2017.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Scheurig, Bodo: Ewald von Kleist-Schmenzin. Ein Konservativer gegen Hitler. Stalling, Oldenburg/Hamburg 1968; Propyläen, Berlin/Frankfurt am Main 1994; ISBN 3-549-05324-X.
  • Ringshausen, Gerhard: Ewald von Kleist-Schmenzin; in: ders.: Widerstand und christlicher Glaube angesichts des Nationalsozialismus. (Lüneburger Theologische Beiträge, Band 3.) Lit, Berlin 2008, ISBN 978-3-8258-8306-5.
  • Genealogisches Handbuch des Adels. Adelige Häuser A, Band 25/Band 117 der Gesamtreihe. C. A. Starke, Limburg (Lahn) 1998, ISBN 3-7980-0817-5, p. 219.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ewald von Kleist-Schmenzin“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.