Евгений Утин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евгений Утин
Роден 3 ноември 1843 г.
Починал 9 август 1894 г. (50 г.)
Волинска губерния, Русия
Професия юрист, писател, журналист
Националност Флаг на Русия Русия

Евгений Исакович Утин (на руски: Евгений Исаакович Утин) е руски юрист, писател, журналист, военен кореспондент в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Евгений Утин е роден през 1843 г. в Санкт Пертербург / Русия /. Семейството е на потомствен дворянин. Учи в Юридическия факултет на Санкт-Петербургския университет. За участие в студентски вълнения е арестуван и лежи в затвора. След дипломирането си пътува във Франция и Италия, където изучава парламентарна и юридическа риторика.

През 1866 г. е основан в-к „Вестник Европы“, в който е сътрудник и води международния коментар. От 1870 г. е адвокат в Санкт Петербург. Участва като защитник и в известния Нечаевски процес. Отличава се с либерални възгледи. Пледира в защита на свободата на словото, мнението и търпимоста. Сътрудник и кореспондент на френския вестник „Republigue francais“.

Военен кореспондент[редактиране | редактиране на кода]

По време на Руско-турската война (1877-1878) е военен кореспондент на в-к „Вестник Европы“ в Действуващата Руска армия на Балканския полуостров. Отразява действия от началото на войната до края на третата атака на Плевен. Кореспонденциите му се публикуват редовно от вестника. Отличава се на фронта сред „събратята си по перо“, като автор на най-задълбочените военни кореспонденции, притежаващи качествата на художествена публицистика. Издава ги в самостоятелна книга в Санкт Петербург под заглавие „Письма из Болгарии“ (1879). Застъпник на българската национална кауза.

Автор на обширно изследване за германския кайзер Вилхелм II и канцлера Ото фон Бисмарк. Умира на 51 години в имението си във Волинска губерния (1894).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877-1878, ДИ "П.Берон", София, 1986, с. 171
  • Утин Евгений, Письма из Болгарии, Спб., 1879