Евениментул Зилей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Евениментул Зилей“
Evenimentul Zilei
Evenimentul-zilei-logo.png
Информация
Вид всекидневник
Начало 22 юни 1992 г.
Главен редактор Симона Йонеско
Език румънски
Сайт evz.ro

„Евениментул Зилей“ (на румънски: Evenimentul Zilei – „Събитие на деня“) е всекидневник, издаван в Букурещ, Румъния.

Главен редактор е Симона Йонеско (Simona Ionescu). Той е водещ вестник, първият таблоид в страната, с дневен тираж от 110 000 броя[1].

Първият брой на вестника излиза на 22 юни 1992 г. В онези първи години след революцията от 1989 г. редица румънски вестници публикуват измислени истории. „Евениментул Зилей“ също има своя дял сред тях, публикувайки причудливи и невероятни истории като например за „контрабандата на безглавите котки“.

Измежду най-странните и най-известните е разказът за кокошката, родила живо пиленце, публикуван на 2 октомври 1993 г. Първата публикация е последвана от поредица от статии, като случаят е „локализиран“ в Република Молдова, за да бъде по-трудна проверката на неговата достоверност. Невероятната история е „удостоверена“ и от лице, представено за водещ молдовски учен. Авторът на статиите Кътълин Щефанеску (Cătălin Ştefănescu) по-късно признава, че е измислил историята.

Дневният тираж на вестника достига 675 000 бр. през същата 1993 г.

Вестникът е купен през 1998 г. от германската издателска къща Gruner + Jahr, Хамбург, която от своя страна е собственост на медийната група „Бертелсман“. Продаден е на швейцарската медийна група Ringier (2003), а тя го продава на компанията Editura Evenimentul și Capital през 2010 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Media Index. Evenimentul Zilei Euro Topics. Посетен на 6 декември 2013

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Румъния“         Портал „Румъния