Егадски острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Местоположение

Егадските острови, също и Егади (итал.: Isole Egadi; лат.: Aegates Insulae), са три малки планински острова в Средиземно море до северозападния бряг на Сицилия, близо до град Трапани, с обща площ 37,45 km².

Най-големият - Фавиняна (Aegusa), лежи на 16 km (10 мили) югозападно от Трапани; Леванцо (Phorbantia) - 13 km (8 мили) на запад от Трапани; Маретимо - древният Iera Nesos, 24 km (15 мили) западно от Трапани. Има и няколко малки острова между Фавиняна и Сицилия.

Населението през 1987 г. е било около 5000 жители. Основното занятие на островитяните е риболовът.

История[редактиране | редактиране на кода]

На островите има следи от неолитни и дори палеолитни рисунки в пещерите на Фавиняна и Леванцо.

Егадските острови са арена на решителната за изхода на Първата пуническа война морска битка – битката при Егадските острови, между флотите на Рим и Картаген през 241 г. пр.н.е., след която Картаген се съгласява на мирните условия на Рим, а именно – да изпразни от присъствието си Сицилия. Полибий във „Всеобща история“ съобщава, че:

А картагенците, когато вестта за това неочаквано поражение стигна до тях, имаха достатъчно дух и воля да продължат войната, но след като направиха изчисления, се разколебаха. Не бяха в състояние да поддържат войските си в Сицилия, след като враговете бяха установили власт по море; но ако ги изоставеха и предадяха, нямаше да имат войски и водачи, с които да продължат войната. Поради това бързо изпратиха послание до Барка, като му предоставиха всички пълномощия.

Полибий, Всеобща история (62)

Рим печели Първата пуническа война.

Островите са собственост на семейство Палавичини (Pallavicini) от Генуа до 1874 г., когато са купени от семейство Флорио от Палермо.

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Панорамен изглед към Егадските острови от Трапани