Департамент по информатика (Единбургски университет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сграда на Департамента по информатика

Департаментът по информатика е академично звено в рамките на Единбургския университет, създадено през 1998 г. от съществувалите преди това Департамент по изкуствен интелект и Изследователски център за човешка комуникация.

Известен е основно с изследователската си дейност в областите изкуствен интелект, компютърна лингвистика, системна биология и теоретични компютърна науки, но допринася и в много други области от информатиката.

Понастоящем в състава му влизат 130 души, от които 75 са академичен персонал. Изследователска дейност провеждат 250 студенти, а други 475 следват в магистърска и бакалавърска форма на обучение.

През 2010-2011 г. класацията на вестник „Гардиън“ поставя Департамента по информатика на Единбургския университет на първо място в Обединеното кралство[1].

Изследователска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Периодично провежданото от организацията HEFCE изследване на научния потенциал (Research Assessment Exercise) дава оценка 5* A на Департамента по информатика към Единбургския университет[2]. Това е най-високата възможна оценка и понастоящем никой друг департамент по компютърни науки в рамките Обединеното кралство не успява да я постигне. Департаментът традиционно се счита за световен лидер в областта си, стоящ наравно с водещите институти от Съединените щати.

В състава му влизат 6 изследователски института.

Институт за адаптивни и невронни изчисления[редактиране | редактиране на кода]

Теоретично и опитно изследване на процесите, протичащи в мозъка. Конструиране на изкуствени обучаващи се системи, базирани на дисциплини като неврология, когнитивна психология, компютърни науки, математика и статистика.

Център за интелигентни системи и тяхното приложение[редактиране | редактиране на кода]

Теоретични и практически разработки целящи изглаждане на модели за представяне на данни и логическо разсъждение.

Институт по комуникация и колаборативни системи[редактиране | редактиране на кода]

Изследователска дейност фокусираща се върху обработката на естествени езици под формата на текст, говор или други разновидности на комуникация.

Институт по изчислителни системни архитектури[редактиране | редактиране на кода]

Архитектурно проектиране на нови компютърни системи. Постигане на по-висока производителност и мащабируемост, разработка на компилатори, езици и протоколи.

Институт по перцепция, действие и поведение[редактиране | редактиране на кода]

Статистически методи за самообучение, компютърно зрение, роботика, компютърна графика и визуализация.

Лаборатория по фундаментални компютърни науки[редактиране | редактиране на кода]

Изследване и приложение на фундаменталните изчислителни модели и методи за комуникация. Формални модели, математически теории и софтуерни инструменти.

Планирано е да бъде сформиран институт по информатика и природни науки през 2007 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]