Йожен Ланфан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ежен Ланфан)
Йожен Арман Ланфан
Eugène Armand Lenfant
френски изследовател
Роден
Починал
21 март 1923 г. (57 г.)
Париж, Франция

Националност Франция
Йожен Арман Ланфан в Общомедия

Йожен Арман Ланфан (на френски: Eugène Armand Lenfant) е френски колониален офицер, изследовател на Африка.

Ранни години (1865 – 1896)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 април 1865 година в Мелюн, департамента Сен е Марн, Франция. Завършва политехническо училище и през 1892 става лейтенант от артилерията в колониалните френски войски. През 1893 – 1895 участва във военните кампании в Анам и Тонкин. През 1896 е произведен в чин лейтенант и е командирован в Западна Африка.

Изследователска дейност (1896 – 1910)[редактиране | редактиране на кода]

През 1901 успява да прекара 54 тона провизии и амуниции по река Нигер до Ниамей, където е блокиран френския гарнизон на града в резултат от въстанието на местните племена. През 1902 година, с подкрепата на Френското географско дружество и Министерството на колониите, Ланфан започва търсене на воден път от бреговете на Атлантическия океан до Чад. След двегодишни щателни изследвания на вододела между басейните на река Нигер и езерото Чад през 1904 пръв преминава по откритата през 1902 от Льофлер (негов подчинен) бифуркация на река Логоне, през блатото Тубури и по река Майо-Кеби, десен приток на Бенуе. През 1906 – 1908 изследва и картира южната част на басейна на река Шари.

Следващи години (1910 – 1923)[редактиране | редактиране на кода]

От 1910 до 1912 отново е във Виетнам, в района на Сайгон, като изпълнява длъжността началник на артилерията. Разболява се сериозно от дизентерия и е евакуиран по спешност във Франция.

По време на Първата световна война с чин полковник заема длъжността командващ артилерия на корпус, но отново напуска бойното поле поради здравословни причини. През 1916 е назначен за военен губернатор на Чад и се пенсионира през 1918 с чин бригаден генерал.

Умира на 21 март 1923 година в Париж на 57-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eugène Lenfant в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​