Чад (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Чад.

Езеро Чад
Lac Tchad
بحيرة تشــــاد الكبرى
— безотточно —
Езерото Чад през 1973 година
Езерото Чад през 1973 година
Africa relief location map.jpg
13° с. ш. 14° и. д.
Местоположение в Африка
Местоположение гранично между Чад, Нигер, Нигерия, Камерун
Координати 13°00′00″ с. ш. 14°00′00″ и. д. / 13° с. ш. 14° и. д.
Притоци Шари (река)
Отток депресии Боделе и Соро
Дължина променя се според сезона
Площ 1350 км² – 26 000 км²
Дълбочина 4,1 м (средно, до 11 м)
Воден обем 10,8 км³
Надм. височина 280 м над морското равнище
Езеро Чад
Lac Tchad
بحيرة تشــــاد الكبرى
в Общомедия

Чад (на френски: Tchad; на арабски: بحيرة تشــــاد الكبرى‎) е голямо, плитко езеро в централната част на Африка. Името му на местен език означава „езеро“.

То е безотточно, макар част от водите му понякога да се изливат в депресиите Боделе и Соро. В него се влива река Шари (осигуряваща 90% от притока на вода), както и някои други по-малки реки. От икономическа гледна точка е изключително важно за страните, на чиято територия се намира, най-вече Чад и Нигер, които имат много сух климат и страдат от недостиг на питейна вода. Бреговете му са блатисти и влажни, което е предпоставка за отглеждане на земеделски култури.

Смята се, че езерото Чад е остатък от голямо вътрешноконтинентално море, покривало част от територията на днешна Сахара. В последните 20 000 години езерото е променяло размера си драстично, като преди около 22 000 години то е било почти пресъхнало. Някъде около 4000 година пр. н.е. обаче площта му е била огромна и е възлизала на близо 1 000 000 км². Анализите на скалите по дъното показват почти цялостни пресъхвания около 8500 пр. н.е., 5500 пр. н.е., 2000 пр. н.е. и 100 пр. н.е. През 1823 е било едно от най-големите езера в света, но оттогава количеството вода в него е намаляло значително.

През 1960 година площта на езерото Чад е възлизала на 26 000 км² (четвъртото най-голямо в Африка), а днес е малко повече от 1500 км². Това се дължи на повишената консумация на вода в заобикалящите го страни, както и на затоплянето на климата. През 1960 година е предложен план за отклоняването на река Убанги, за да се увеличи количеството вода в езерото и да се осигури нормално подхранване с питейна вода на милиони жители на централна Африка. Площта му продължава да намалява и то вероятно ще изчезне напълно през XXI век.

История[редактиране | редактиране на кода]

След края на Ледниковия период пустинните райони на Сахара далеч не са били толкова обширни, колкото са днес. Тогава голяма част от територията ѝ е била заета от растителност от Средиземноморски тип, фауната също е била много по-разнообразна. Най-богато е било биоразнообразието в планинските райони.

След множество анализи на скалите по дъното и бреговете на езерото Чад са установени периоди на драстични промени:

  • ок. 20 000 пр. н.е. езерото е било напълно пресъхнало.
  • ок. 9500 пр. н.е. се напълва отново заради обилните дъждове, паднали над вулкана Тибести. Тогава дълбочината му е била около 15 метра.
  • ок. 7000 пр. н.е. дълбочината му достига 38 метра. По-късно започва да пресъхва и към 5500 пр. н.е. площта му е била по-малка, отколкото е дори днес.
  • ок. 4000 пр. н.е. езерото Чад има дълбочина от 65 метра и огромна площ (близо 1 млн. кв. км). 2000 години по-късно пресъхва почти изцяло.
  • ок. 1000 пр. н.е. има дълбочина от около 17 метра. 900 години по-късно пресъхва напълно.

Най-скорошните периоди на пресъхване са около 1908 и 1984 година.

Сателитни снимки на езерото

Подхранване[редактиране | редактиране на кода]

Около 90% от водата в езерото идва от река Шари. Река Логоне също осигурява постоянен приток на вода. Процентът на речно подхранване от сезонните реки е незначителен.

Шари и Логоне извират от планините на Централноафриканската република, което прави нивото на водата в езерото Чад податливо на промени в зависимост от валежните количества в централноафриканските планински масиви.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Растителността около езерото е богата по отношение на видове. В него живеят крокодили и различни видове риба, които са важен източник на храна за местното население. Птиците, живеещи по бреговете му, също осигуряват прехрана.