Език на тялото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Психологът Албърт Мерабиън установява, че общото въздействие на едно послание 7% е словесно (само думи), 38% - вокално (височината на гласа, интонацията и други звукови характеристики) и 55% не словесно.

Жестови снопове[редактиране | редактиране на кода]

Терминът "Жестови снопове" се използва за пръв път от Алан Пийс в неговата книга "езикът на тялото" . Той твърди, че знаците, които нашето тяло предава невербално идват на снопове и че най-голямата грешка за един новак в езикът на тялото е да съди за някого само от един от неговите жестове. Типичен жестов сноп при лъжата е: 1.Докосване до носа или устата. 2.По-бързо или по-бавно говорене от обикновено (зависи от това дали сега измисля лъжата или е готова) 3.Намаляване на илюстраторските жестове. 4.Знаци които означават "не знам", когато казваш "аз съм сигурен че ..." и в същото време си повдигаш рамото или повдигаш долната устна . Всички тези знаци идват на снопове с поне още един от другите. Самостоятелно могат да съществуват знаците тип "незнам".

Мимики[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-известните експерти по езикът на тялото е д-р Пол Екман той е един от основателите на тази наука. Той и неговия колега Фризен, провеждат тестове с аборигени от Нова Гвинея - хора от племето фори, които нямат контакт с външния свят . Екман и Фризен избрали произволно 200 възрастни и 130 деца измежду 11 000 аборигени, на които показвали три фотографии на лице на "бял човек" в момент на различни емоции. Целта е да се определи дали тези експресии на лицето са универсални . аборигените са разпознавали емоциите правилно. 92% от тях са открили чувството на радост, 85% - на гняв, 80% - на страх. Най-сложно се оказало чувството на учудване, което са определили само 68% от участниците. Сега тези емоции се наричат базови емоции като към първоначалните 6 е добавена и още една (ненавист): Страх, Щастие,Гняв,Отвращение, Ненавист, Тъга,Изненада. От тогава насам тази наука се развива със "страшни" темпове. Вече на почти всички летища има обучени хора, които да разпознават нагласата на даден човек за извършването на дадено действие. Понякога емоциите могат да се комбинират [Комбинация на гняв и отвращение]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Книгата на Алан и Барбара пийз "Най-новата книга за езикът на тялото" http://curious.actualno.com/news_142376.html