Пол Екман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пол Екман
Роден 15 февруари 1934 г. (86 г.)
Професия психолог, преподавател, писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1972 -
Жанр документалистика
Тема невирбално поведение на личността
Известни творби „Излъжи ме ако можеш“

Повлиян от
 • Силван Томкинс
Съпруга Мери Ан Мейсън (1979-)
Деца Ив Екман, Том Екман
Уебсайт www.paulekman.com
Пол Екман в Общомедия

Пол Екман (на английски: Paul Ekman) е американски психолог, преподавател в Калифорнийския университет и писател на бестселъри в жанра документалистика и книги по психология и поведение. Той е пионер в изучаването на връзката на емоциите с израженията на лицето и е един от най-цитираните психолози.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Пол Екман е роден на 15 февруари 1934 г. във Вашингтон, САЩ. Баща му е педиатър, а майка му е адвокат. Има сестра, Джойс Стингърт, която е психоаналитичен психолог. Израства в Ню Джърси, Вашингтон, Орегон и Калифорния.

В периода 1949-1952 г. учи в Университета на Чикаго и завършва с бакалавърска степен, през 1954 г. получава бакалавърска степен от Нюйоркския университет, през 1955 г. магистърска степен по клинична психология от Университет „Аделфи“, а през 1958 г. докторска степен в същия университет и след една година стаж в психиатричния институт „Лангли Портър“. След дипломирането си в периода 1958-1960 г. служи в Медицинския корпус на армията на САЩ достигайки чин първи лейтенант и главен психолог във Форт Дикс. Работата му в армията го насочва към изследвания в областта на психологията.

След уволнението си от армията става научен сътрудник Леонард Краснер в болницата за ветерани в Паоло Алто. Получава стипендия от Националния институт по психично здраве за изучаване на невербалното поведение като постепенно насочва изследванията си към изражението на лицето. През 1967-1968 г. прави изследване на племена в Папуа-Нова Гвинея, които потвърждават универсалния характер на мимиката на лицето подкрепяйки изследванията на Дарвин в тази област.

Едновременно с изследванията си работи в психиатричния институт „Лангли Портър“ като дава консултации по различни клинични случаи. През 2004 г. става преподавател по психология в Катедрата по психиатрия в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Първата му книга „Emotion in the Human Face“ (Емоция в човешкото лице) е публикувана в съавторство през 1972 г.

Става известен с книгата си „Излъжи ме ако можеш“ от 1985 г.

През 2009 – 2011 г. по идеите на произведенията му екранизиран телевизионния сериал „Излъжи ме“ с участието на Тим Рот, Кели Уилямс, Джеймс Фрейн, Марк Ролстън и Брендън Хайнс. Пол Екман е прототип на главния герой на сериала – доктор Лайтман. През 1994 г. е удостоен с отличието „доктор хонорис кауза“ от Университета на Чикаго, о през 2008 г. и от университета „Адели“. През 1998 г. получава наградата „Уилям Джеймс“ на Американско психологическо дружество, а през 2002 г. наградата „Джак Блок“ на Дружеството за личност и социална психология за отличен принос в психологията на личността.

След като се пенсионира от Калифорнийския университет основава „Пол Екман Груп“ и „Пол Екман Интернешънъл“, с които разработва и предлага онлайн програми за изграждане на емоционални умения и изгражда онлайн общност. Пише и в списание „Greater Good“.

През 1979 г. се жени за Мери Ан Мейсън, декан на университета в Калифорния в Бъркли. Имат две деца – Ив и Том. Пол Екман живее със семейството си в Сан Франциско.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

 • Emotion in the Human Face: Guide-Lines for Research and an Integration of Findings, Pergamon (1972) – с Уолъс Фризен и Фийби Елсуърт
 • Unmasking the Face (1975)
 • Facial Action Coding System: A Technique for the Measurement of Facial Movement (1978) – с Уолъс Фрийзън
 • Face of Man: Universal Expression in a New Guinea Village (1980)
 • Telling Lies: Clues to Deceit in the Marketplace, Politics, and Marriage (1985)
  Излъжи ме ако можеш, изд. „Жануа '98“ (2011), прев. Даня Доганова
 • The Nature of Emotion: Fundamental Questions (1994) – с Р. Дейвидсън
 • What the Face Reveals (1998) – с Е. Л. Розенберг
 • Emotions Revealed: Recognizing Faces and Feelings to Improve Communication and Emotional Life (2003)
 • Emotional Awareness: Overcoming the Obstacles to Psychological Balance and Compassion (2008)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

 • 2009 – 2011 Излъжи ме, Lie to Me – ТВ сериал, 47 епизода, научен консултант

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Психология“         Портал „Психология