Жест

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обама жестикулира по време на реч

Жест (на латински: gestus – движение на част от тялото) е способ на невербална [1] комуникация, общуване между хората, изразяваща се в символично движение, в което се влага някакъв смисъл и значение. Това движение е най-често с ръцете или главата, но също и тялото. Този тип движение и комуникация се нарича жестикулация.

Жестовете често могат да бъдат придружени от изражение на лицето или мимика.

Съществува огромно количество литература, която описва знаците с тяло и тяхното значение. Трябва да се има предвид обаче, че при различни ситуации и в различни култури един и същ жест може да означава нещо различно. Така намример кимането с глава означава съгласие в много страни, но в други (примерно в България) означава отрицание или отказ. Също така палецът на ръката, вдигнат нагоре е знак за "всичко е наред", но в Гърция означава "замълчи". Малките деца, когато искат нещо, обикновено тропат с крак. Някои видове жестове се считат за много груби и обидни.

Също така отделни социални или професионални групи от хора имат специфични за тях жестове и знаци. Например в това отношение е армията, където жестови сигнали могат да се използват за насочване при кацане и излитане на самолети и въртолети. Жестове се използват в религиозните секти. Водолазите също така използват жестове под вода за да комуникират помежду си. Глухонемите общуват помежду си с жестов език, изцяло изграден на базата на жестове и съчетан с мимики. Пантомимата е вид театрално изкуство, чиито изразни средства са именно жестовете и мимиките.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. без участието на думи

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]